Ako aminokyseliny pomáhajú budovať svalovú hmotu?

  • Inzercia
  • 4. apríla 2023, 11:39

Ak sa aminokyseliny používajú správnym spôsobom, môžu pomôcť pri svalovej kondícii a regenerácii, zvýšovaní vytrvalosti a efektívnejšiemu budovaniu svalovej hmoty. Väčšina profesionálnych športovcov už vie o výhodách aminokyselín pre šport. Teraz amatérski športovci a rekreačne aktívni dospelí tiež čoraz viac používajú aminokyselinové doplnky.

Na tvorbu svalových bielkovín sú potrebné esenciálne aminokyseliny. Keď cvičíme, naše telo ich vyžaduje viac, aby dobre fungovalo. Esenciálne aminokyseliny sú obzvlášť bohaté na potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako sú ryby, mäso, vajcia, sójové bôby a mliečne výrobky. Vo forme potravy – menovite bielkovín – trvá telu tri až štyri hodiny, kým absorbuje aminokyseliny. Ale v kryštalickej forme ich telo dokáže absorbovať už za 30 minút. To znamená, že aminokyseliny môžeme konzumovať vtedy, keď ich naše telo potrebuje, vďaka čomu sú ideálne pre šport a tréning. Dôležité je, aby naša strava obsahovala dostatok živín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo. Sú to napríklad vitamíny, esenciálne aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny, medzi ktoré patria aj omega-3.

Čo sú to aminokyseliny?

Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín a svalového tkaniva. Hrajú hlavnú úlohu vo fyziologických procesoch týkajúcich sa našej energie, regenerácie, nálady, mozgových funkcií, svalov a sily a dokonca aj pri našom úsilí o stratu tuku.

Existuje 20 aminokyselín a 9 z nich je klasifikovaných ako esenciálne alebo nepostrádateľné aminokyseliny (IAA), ktoré musíme získať z nášho príjmu živín. Ostatné sa nazývajú disponovateľné aminokyseliny (DAA) alebo neesenciálne, pretože telo je schopné ich syntetizovať z iných aminokyselín.

Rôzne spôsoby konzumácie aminokyselín

Aminokyseliny sa nachádzajú v jedle, ktoré jete, a v doplnkoch, ktoré užívate. Potraviny bohaté na bielkoviny, ako je chudé mäso, netučné mliečne výrobky a proteínové nápoje, sú najbežnejšími spôsobmi, ako získavame naše aminokyseliny. Aminokyseliny môžeme získať aj zo zeleniny a strukovín. Okrem toho môžu proteínové nápoje a aminokyselinové doplnky slúžiť ako vhodné prostriedky na doplnenie našich stravovacích potrieb.

Význam aminokyselín pri raste svalov

Aminokyseliny alanín a prolín pomáhajú premieňať sacharidy na glykogén, reťazce glukózových jednotiek, ktoré telo ukladá do svalového tkaniva a pečene. Počas cvičenia svaly využívajú ako zdroj energie glykogén, zatiaľ čo v pečeni sa podľa potreby premieňa na glukózu na udržanie hladiny glukózy v krvi.

Počas ťažkého alebo dlhodobého cvičenia naše telá vyčerpajú energiu a začnú rozkladať svalové bielkoviny a premieňať ich esenciálne aminokyseliny na energiu. Okrem toho sa znižuje produkcia svalových bielkovín. Táto čistá strata bielkovín vedie k svalovej slabosti a zníženému výkonu pri cvičení.

V súčasnosti je k dispozícii veľa športových doplnkov, ktoré tvrdia, že vám pomáhajú budovať svaly, vrátane aminokyselín.

 Zhrnutie

Najlepšie aminokyseliny pre rast svalov sú aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktoré boli dôkladne študované a bolo preukázané, že pomáhajú optimalizovať rast svalov, zachovávajú čistú svalovú hmotu a maximalizujú regeneráciu svalov po tréningu. Suplementácia voľných aminokyselín s vysokým obsahom aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA) leucín, izoleucín a valín tiež pomôže pri raste svalov. Ideálny čas na konzumáciu aminokyselín je bezprostredne po tréningu, kedy je sval obzvlášť vnímavý na živiny a prietok krvi do precvičovaných svalov zostáva stále vysoký. Srvátkový proteín je skvelou voľbou pre rýchlo stráviteľné bielkoviny.

(Inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof