Seniorov upozorňujú na rôzne podvody

Spoločný projekt Polície Slovenskej republiky a Slovenskej pošty v uplynulých dňoch zavítal do Piešťan. Spolu s poštovými doručovateľmi sa vo dverách jednotlivých bytov a domov objavovala aj policajná preventistka Peťa. Spoločne takto seniorov upozorňovali na rôzne typy podvodov.

Polícia spolu s poštármi upozorňuje seniorov na podvodníkov. (Autor: KR PZ Trnava)

„Cieľom projektu je, aby policajní preventisti v sprievode poštového doručovateľa osobne oslovili starších občanov, ktorí sa môžu stať potenciálnou obeťou podvodného konania. Apelujeme aj na príbuzných a ľudí, ktorí majú vo svojom okolí seniorov, aby sa s nimi o týchto nástrahách intenzívne rozprávali. V prípade, že im podvodníci zavolajú, aby to oznámili na známe číslo polície 158,“ uviedol Petar Lazarov z policajného odboru komunikácie. Preventisti majú seniorom ozrejmiť najčastejšie spôsoby, ktoré používajú podvodníci, a taktiež ich upozorniť na obozretnosť pri vydávaní finančnej hotovosti neznámym osobám.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Ľubomíra Mindeka si pracovníci pošty uvedomujú svoju povinnosť voči seniorom a zodpovedne prispievajú k ich ochrane: „Participáciou na tomto projekte chce Slovenská pošta podporiť úsilie policajného zboru o starostlivosť o tých najzraniteľnejších členov komunity, ktorí sú zvyčajne dlhoročnými klientmi pošty, a splatiť im tak dlh za dlhoročnú lojalitu a spoluprácu.“

Seniori, neverte osobám, ktoré tvrdia, že sú pracovníci Slovenskej pošty a nesú vám preplatok, prípadne takým, ktoré tvrdia, že sa nachádzate v nebezpečenstve a niekto vás chce okradnúť. Rovnako neverte ľuďom, ktorí sa predstavia ako policajti a vyzvú vás, aby ste peniaze a cennosti, ktoré máte, vložili do tašky a vyhodili z okna alebo odovzdali neznámej osobe.

Podvodníci sa však môžu predstaviť aj ako lekári či policajti a oznámia vám, že váš príbuzný mal alebo zapríčinil dopravnú nehodu, pri ktorej sa zranil a súrne potrebuje peniaze.

Policajti taktiež apelujú na občanov k intenzívnej komunikácii so svojimi staršími príbuznými a upozorňovaniu ich na tieto nástrahy, aby sa nestali obeťami podvodníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof