Diela mladej výtvarníčky vystavujú v Dome umenia ešte tento týždeň

Len 19-ročná umelkyňa Andrea Hellová zaplnila výstavné priestory Galérie Domu umenia Piešťany svojimi jedinečnými maľbami. Talentovaná výtvarníčka prišla poďakovať návštevníkom počas slávnostnej finisáže výstavy, ktorá sa konala vo štvrtok 23. marca. Nechýbali pozitívne hodnotenia ani povzbudenia do ďalšej tvorby.

Autorku Andreu Hellovú predstavil kurátor výstavy Stano Lajda. Foto: am

Chválou nešetril ani Stanislav Lajda, ktorý sa ako pedagóg talentovanej Andrey Hellovej zhostil úlohy kurátora výstavy. „Zo skupiny študentov časom začala vyčnievať jedna, ktorá vždy poďakovala, rozbehla sa na plné obrátky a nadbytok nahromadenej energie venovala do svojej tvorby. Evidentne jej práca z domu vyhovovala, mala pokoj, mohla sa lepšie koncentrovať ako v triede medzi prekrikujúcimi sa spolužiakmi. Ak niekomu obdobie covidu pomohlo, bola to práve ona,“ priblížil cestu mladej autorky kurátor a veľmi pozitívne zhodnotil jej nadanie a prácu na sebe.

Ovocím tejto práce bola práve samostatná výstava. „Je pre mňa veľká pocta, že som dostala takúto možnosť. Ďakujem kurátorovi Stankovi Lajdovi, že mi dal najprv možnosť prvýkrát vystavovať na hrade Strečno, a tiež za to, že sme neskôr vyskúšali zavolať riaditeľke Domu umenia a ona hneď zareagovala,“ povedala pre Piešťanský týždeň mladá umelkyňa. „Je to krásne, je to tu priestranné, dobre osvetlené, takže som veľmi spokojná. Som veľmi rada, že môžem vystavovať, netvorím teda len pre seba, ale mám ďalšiu motiváciu, keď vidím, ako tvorba teší aj iných ľudí,“ doplnila Hellová.

Diela, ktoré sa nachádzajú v Galérii Domu umenia, vznikali približne jeden a pol roka. „Používam kombinovanú techniku. Najprv si vytvorím podkresbu buď uhlíkom, alebo tušom, potom do toho maľujem akrylom alebo olejom. Je to taká sieť, keď už začnem tvoriť, ťažko sa z toho dostáva. Tvorím každý deň a stále si nesiem v hlave nejaké myšlienky, ktoré sa snažím dať na papier alebo plátno. Stále sa rozvíjajú nápady, mám rozrobený obraz, ale dostanem pri ňom nápad na ďalší. Veľmi ma inšpirujú aj mnohí umelci z histórie a súčasnosti,“ priznala výtvarníčka.

Tvoriť začala, keď bola ešte malým dieťaťom. „Vtedy to bola záľuba – maľovať a kresliť. Neskôr som išla na umeleckú strednú školu, kde sa to rozvinulo, a začala som sa venovať výtvarnému umeniu, prostredníctvom ktorého sa snažím dávať najavo myšlienky, pohľady na spoločnosť, medziľudské vzťahy. Je to jazyk, ktorým ako výtvarníčka hovorím,“ skonštatovala Andrea Hellová, ktorá je prijatá na Akadémiu výtvarných umení v Banskej Bystrici. „Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí ma podporujú a hovoria mi, aby som pokračovala ďalej. Ďakujem tiež kurátorovi Stankovi Lajdovi, ktorý ma aj ako učiteľ veľmi posunul a veľa ma naučil,“ dodala autorka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela