Spôsobuje vám vrásky na čele vzlínajúca vlhkosť? Poradíme, ako odhaliť jej zdroj

  • Inzercia
  • 28. marca 2023, 12:27

Vlhké steny, zápach, odlupujúca sa omietka či poškodená podlaha. To sú iba niektoré z prejavov hromadenia vlhkosti vo vnútorných priestoroch, ktoré môžu viesť nielen k poškodeniu stavby a nábytku, ale aj k zdravotným problémom. Napokon, prílišné hromadenie vlhkosti podporuje rast plesní, hnilobné procesy v dreve a rovnako dokáže aj pomerne rýchlo poškodiť sadrokartón. Mieru vlhkosti je preto potrebné strážiť a keď už dochádza k jej hromadeniu, riešenie tejto situácie netreba odkladať. Bližšie sme sa zamerali na tzv. vzlínajúcu vlhkosť, ktorej odhalenie dokáže neraz potrápiť.

Ako sa vzlínajúca vlhkosť prejavuje? 

Odhaliť hromadenie vlhkosti vo vnútornom priestore spravidla nebýva príliš náročné. Všimnúť si môžete zvlhnuté steny, rohy stien, okolie podlahy, prípadne okná, ktorých stekajú kvapky vody. Najčastejším prípadom je, keď k hromadeniu vlhkosti dochádza v dôsledku kondenzácie. Stačí, že nesprávne vetráte či vykurujete a razom je problém na svete. Zďaleka však nejde o jediný zdroj, vlhkosť totiž môže prenikať aj z vonkajších priestorov, prípadne môže ísť o vzlínajúcu vlhkosť, ktorá pochádza z pôdy, resp. spod povrchu zeme. 

Vzlínajúcu vlhkosť spoznáte predovšetkým podľa fľakov v spodných častiach omietky, rozpadávania podlahy a jej častí, prípadne sa môže vyskytnúť aj poškodenie tapiet. Vzhľadom na to, že zdroj vzlínajúcej vlhkosti je spravidla pod zemou, tak aj prejavy sa objavujú najmä v podlahovej časti. 

V čom spočívajú riziká? 

Vzlínajúca vlhkosť je stav, ktorého riešenie sa neoplatí odkladať. Hrozí totiž nielen poškodenie nosných častí domu, vznik zápachu, ale tiež takto vytvárate vhodnú „pôdu“ pre plesne a rôzne patogény. Pobyt v príliš vlhkom prostredí, v ktorom sa navyše vyskytujú plesne je zdraviu škodlivý a najmä deti či seniori ho spravidla veľmi ťažko znášajú. Pri odstraňovaní následkov vlhkosti je dôležitý nielen správny postup, ale aj použiť pracovné respirátory a ďalšie ochranné pomôcky. 

Akými metódami odhaliť jej zdroj? 

Už sme spomenuli, že najčastejšími zdrojmi vzlínajúcej vlhkosti je vysoká spodná voda a prílišná vlhkosť pôdy. Často prehliadaním zdrojom problémov je poškodené kanalizačné potrubie. Zanedbať by ste preto nemali kontrolu spodných izolačných vrstiev stavby, základovej dosky, priľahlých konštrukcii a veľmi užitočný je aj monitoring potrubia kanalizácie pomocou moderných kamier. 

Škodlivé následky vzlínajúcej vlhkosti neodstraňujte sami

Svojpomocné odstránenie vlhkosti pomocou bežne dostupných prostriedkov môže dočasne pomôcť. Trvalé riešenie si však spravidla vyžaduje zásah profesionálov na sanáciu stavieb a odstraňovanie škodlivých následkov zvýšenej vlhkosti vo vnútorných priestoroch. Kým v prvom prípade sa treba zamerať na izoláciu, v druhom prípade sú prioritou vhodné pracovné postupy v súlade s tým, ako je vypracovaná dokumentácia PZS a so zabezpečením zdravotne nezávadných pracovných podmienok pri práci.

Inzercia.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof