Z medvedieho cesnaku guľôčky, pesto či tinktúra

Cesnak medvedí už zvesela rastie, nájdete ho v lesoch i v remízkach nielen nášho regiónu. Dnes vám ponúkame recept na cesnakové maslové guľôčky, pesto či tinktúru.

Cesnak medvedí má rozmanité použitie a je veľmi zdravý. (Autor: vd)

Zberači potrebujú košík a rukavice, ak nechcú ešte niekoľko dní voňať ako hrianka. Medvedí cesnak má zázračnú moc. Znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus, pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Podobne ako zázvor rozohreje, zlepšuje totiž prietok krvi, pomáha predchádzať trombóze a antibakteriálnymi účinkami zaháňa rôzne infekcie. Jeho lístky hoja zle vyzerajúce rany.

Ako pripraviť pesto

Moderné gazdiné privítajú chutné pesto z medvedieho cesnaku. Stačí naň mixér, asi dvesto gramov lístkov cesnaku, štvrť polievkovej lyžice soli, trošku čierneho korenia, sto gramov tvrdého syra (najlepšie parmezánu, ale postačí aj eidam) a tri lyžice olivového oleja. Fajnšmekri môžu pridať dve lyžice horčice a dve hrste mletách orechov. Takto urobené pesto v chladničke dlho vydrží a dá sa použiť na tisíc spôsobov – na chlieb s maslom, do šalátov, do polievok, na cestoviny, na hrianky, do omáčok, chuťoviek, nátierok.

Tinktúra

Naše staré matere si z medvedieho cesnaku vyrábali tinktúru a používali ju po celý rok. List alebo cibuľku namočili do liehu a nechali pôsobiť 14-21 dní. Kvapky užívali 50 dní. V prvý deň jednu, druhý dve, tretí tri a tak až po 25. kvapku. Potom ich počet rovnakým spôsobom znižovali.

Maslové guľôčky

Maslové guľôčky z medvedieho cesnaku pripravíte tak, že celé maslo roztopíte na miernom ohni a doň vložíte asi dve hrste posekaných listov medvedieho cesnaku. Jemne osmažíte, posolíte a z vychladnutej hmoty vytvarujte guľôčky, tie dajte do igelitového vrecúška a šup s ním do mrazničky. Guľôčky sú výborné na záverečné dochutenie polievok, ale aj mäsitých či zeleninových pokrmov.

Cesnakový chlebík

Cesnakové listy sú liečivé aj na omastenom chlebíku posekané ako pažítka. Dajú sa uskladniť v chladničke alebo v mrazničke. I keď v mraze strácajú niektoré vlastnosti, chutia vynikajúco! Ak doma pečiete z kysnutého cesta, skúste si doň vmiesiť pokrájané lístky cesnaku. Vášmu chlebíku či pečivu dajú „šmak“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj