Tanečníci z Austedisu potešili svojím umením

  • Mladí dnes / Piešťany
  • 26. marca 2023, 00:01

Žiaci tanečného súboru Austedis pod vedením učiteľky Miriam Šupenovej zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch predviedli svoje tanečné schopnosti v stredu 15. marca v kine Fontána. Záujem o vystúpenie bol naozaj veľký, všetky miesta na sedenie boli obsadené a rodičia, starí rodičia, súrodenci či priaznivci umenia si určite prišli na svoje.

(Autor: Tibor Bajaník jr./Supa)

Žiaci nám v rámci približne 70-minútového predstavenia predstavili svoje umenie v rôznorodo ladených tancoch – v zimných kúskoch sme pocítili ešte dozvuky práve končiaceho sa ročného obdobia, „tanečné bábätká“, ako ich pani učiteľka milo nazýva, si vyskúšali prvýkrát pódium v kine Fontána, na starších deťoch bolo opäť vidieť veľké pokroky v schopnostiach, ktoré za pár rôčikov na „zuške“ dokázali nadobudnúť. Najstarší nám ukázali dynamické, ale aj seriózne štylizované tance, ktoré už mali svoj výraz a hĺbku.

Príjemným spestrením vystúpenia boli príhovory a uvádzanie tancov zo strany samotných žiačok, ktoré sa nezľakli, ani keď im ku koncu prestal fungovať mikrofón. Okrem iného nám prezradili aj význam názvu Austedis, ktorý sa skladá z troch slov – Au (latinská skratka pre zlato), Ste (skratka pre step) a Dis (skratka pre disco, keďže práve step a disco boli prvé tance, na ktorých bol tento súbor kedysi založený).

Na záver sme si odnášali skutočne príjemný umelecký zážitok, ktorý okrem poctivej a vytrvalej práce učiteľky a žiakov vyplýva ešte z niečoho, čo by sa hodilo na tomto mieste vyzdvihnúť. Miriam Šupenová sa totiž, našťastie, nenechala strhnúť lacným trendom, ktorý vidíme aktuálne na tanečných súťažiach – nepripravuje tance, ktoré sú zamerané na lacné efekty, hlasnú hudbu, gýčové blikajúce kostýmy či farebné vlasy. Namiesto toho sú detské tance hravé a veselé, primerané veku a postupne sa žiaci prepracúvajú so skúsenosťami k výkonom, ktoré zahrejú nejedno umelecké srdce diváka.

V mene rodičov ďakujem učiteľke Miriam Šupenovej za všetko úsilie, vytrvalosť, záslužnú a zmysluplnú činnosť a tešíme sa na ďalšie vystúpenia! 

Tibor Bajaník jr.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava