Potraviny na chudnutie aj proti jarnej únave: Tieto recepty vás nakopnú

  • Inzercia
  • 25. marca 2023, 08:02

Mnoho ľudí trpí na jar únavou bez zjavných príčin. Tomuto stavu sa hovorí jarná únava a prejavuje rôznymi spôsobmi, vrátane ťažkostí s koncentráciou, zmien nálad či bolestí hlavy, problémoch so spánkom a podráždenosti. Na nejaké cvičenie či prípravu zdravého jedla je v takom stave ťažké čo i len pomyslieť.

Zdroj: freepik.com

S jarou však prichádza dlho očakávané zlepšenie počasia, dni sú čoraz dlhšie a teplejšie. Príroda sa prebúdza a bolo by škoda, keby sme toto obdobie „prespali”. Je oveľa lepšie zladiť sa s prírodou a zmeniť niečo vo svojom živote k lepšiemu. Napríklad, dopriať svojmu telu niečo výživné, trochu sa rozhýbať, prípadne zhodiť nejaké to kilo. 

Jarná únava nakoniec zmizne, no prvý krok musíte urobiť vy. 

Všetko sa začína zmenou jedálnička

Po zime pomaly prichádza čas čerstvej zeleniny zo záhradky. V jarnej zelenine sa nachádzajú hotové poklady pre vaše zdravie. 

Napríklad baby špenát obsahuje veľké množstvo vitamínu K, (1) ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a krvných ciev, vitamín A pre správnu funkciu zraku, imunitného systému a zdravie pokožky, vitamíny C a E, minerály, ako sú železo, draslík, horčík a vápnik a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a podporujú celkové zdravie.

To je len jeden z mnohých druhov plodov jari, ktoré nakopnú vaše zdravie. Postupne dozrieva špargľa, reďkovky, cibuľka či rukola, ktoré sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, podobne ako mladý špenát. 

Potraviny bohaté na bielkoviny tiež patria do jedálnička na posilnenie

Potraviny bohaté na bielkoviny tiež pomáhajú udržať stabilnú hladinu energie počas dňa. To je preto, že bielkoviny sa trávia pomalšie ako sacharidy, takže energia sa uvoľňuje pomalšie a dlhšie. To znamená, že sa budete cítiť sýtejší a plnší dlhšie, čo pomáha zabrániť chuti na sladkosti alebo iné potraviny s vysokým obsahom sacharidov.

Na bielkoviny sú bohaté napríklad: mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, fazule, hrach, oriešky a semená. Jedlá, zložené z týchto surovín obsahuje keto diéta, ktorá výrazne obmedzuje príjem sacharidov a mnohým ľuďom sa osvedčila ako účinná diéta na chudnutie. 

Ideálne je skombinovať porciu čerstvej jarnej zeleniny s poriadnou dávkou bielkovín. Ako na to? Inšpirujte sa našim receptom na kuracie prsia so špargľou a jarnou cibuľkou:

Suroviny:

4 kuracie prsia

1/2 kg špargle

2 väčšie jarné cibuľky

2 strúčiky cesnaku

1 lyžica olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

čerstvé bylinky na ozdobenie

Postup:

  1. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kusy. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  2. Špargľu umyjeme a odrežeme drevnaté konce. Nakrájame na menšie kusy.
  3. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Na panvici si rozpálime olivový olej a pridáme nakrájané kuracie prsia. Opražíme ich z každej strany asi 5 minút, kým nebudú zlatisté
  5. Potom pridáme nakrájanú špargľu, jarnú cibuľku a rozdrvíme na panvici strúčiky cesnaku. Všetko spolu opražíme asi 10 minút, kým špargľa nezmäkne a kuracie prsia sa úplne 

prepečú.

Podávame teplé s bylinkami na ozdobenie.

Toto jedlo je bohaté na zdravú zeleninu a bielkoviny, mimoriadne dôležité pre rast svalovej hmoty po cvičení. Bez pravidelného pohybu je totiž (zdravé) chudnutie nemožné. 

Pravidelné cvičenie: cesta ku krásnej postave

Jarné slniečko doslova láka k pohybu na čerstvom vzduchu. Vystavte sa prvým slnečným lúčom – tie vás zaručene zbavia jarnej únavy. Vyrazte napríklad na prechádzku do prírody v okolí Piešťan, zabehať si či prevetrajte bicykel.  

S úpravou stravy dokážete schudnúť, no fyzická aktivita je jediným spôsobom, ako nabrať svalovú hmotu. Vďaka tomu schudnete zdravo, natrvalo a vďaka pravidelnému pohybu sa budete cítiť oveľa lepšie, než by ste sa cítili, keby ste sa zameriavali len na stravu. 

Cvičenie má totiž pozitívny vplyv na duševné zdravie tým, že pomáha zvládať stres a úzkosť, zlepšuje kvalitu spánku a zvyšuje sebavedomie. To všetko prispieva k zlepšeniu celkového duševného stavu a pocitu blaha.

Jar je ideálny čas na to, začať s cvičením, chudnutím alebo s čímkoľvek, čo ste počas chladných mesiacov odkladali. Tak sa pustite do toho!


Zdroj obrázkov: Freepik.com

Zoznam použitých zdrojov: Spinach 101: Nutrition Facts and Health Benefits

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof