Príďte dnes stavať zábrany, zachránite ropuchy

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Príroda / Spravodajstvo
  • 22. marca 2023, 11:00

Ropuchy nad vodnou nádržou Striebornica môžu za pár dní začať opäť bezpečne migrovať. Po rokoch milovníci prírody postavili v nedeľu 19. marca časť zábran. Bola to makačka a pokračovanie si naplánovali na stredu 22. marca od pol tretej popoludní až do večera. Privítajú každého pracanta.

Organizátor  záchrany ropúch Jakub Hamšík o nedeľnom stavaní zábran uviedol: Dnes to bol teda náročný deň. Od deviatej rána sme sa pomaličky zliezali a začali so stavbou zábran. Začiatok bol od lesíka povyše turistického smerovníka. Porast nám vysekali už energetici minulý tyždeň. Postupne sa pridávali ľudia a tak nám to šlo celkom od ruky.  Výsledok bol cca 350 metrov zábrany spravený na komplet. Veľké ďakujem patrí všetkým, najmä Aurelovi z OZ KVaS, ktorý nás viedol ako odborný garant , kamarátom z KST Tesla Piešťany i iným, ktorí prišli a pomohli. Druhé pokračovanie stavby zábran bude v stredu od 14.30 h na Striebornici. Prosím príďte kto môžete. Budeme sa tešiť.“

Ako uvádzajú odborníci, s prichádzajúcou jarou sa čoskoro pohnú na svoju každoročnú púť zo zimovísk do miest rozmnožovania aj obojživelníky – žaby i mloky. „Kúsok“ plastovej fólie v dĺžke niekoľko stoviek metrov, natiahnutej popri ceste, im zabráni vliezť pod kolesá áut a spáchať tak nedobrovoľnú samovraždu. Pomôže zachrániť tisícky životov týchto malých, no pre prírodu veľmi dôležitých tvorov. Pre tých, čo ešte nevedia alebo zabudli, tieto, pre niektorých nie celkom pôvabné tvory, sa živia hmyzom  a tak regulujú ich početnosť. Obojživelníky sú tiež dôležitým zdrojom potravy pre iné druhy živočíchov a významným indikátorom čistoty životného prostredia. 

(vd)/Záchrana ropúch, foto Zuzana Sláviková KST Tesla Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav