Orliak morský otravu prežil, ochranári ho vypustili do voľnej prírody

Na poli pri Trebaticiach bol v piatok 10. marca nájdený orliak morský, vedľa neho mŕtva líška. Na druhý deň boli dohľadané ďalšie mŕtve myšiaky hôrne, krkavec a návnada. V tom čase bol už orliak na veterinárnej klinike, kde mu aplikovali protijed. Orliakovi sa do polhodiny, našťastie, výrazne zlepšil stav a bol dočasne umiestený do záchrannej stanice v Malackách. Minulý týždeň v pondelok z priestorových dôvodov orliaka premiestnili do veľkej voliéry v Záchrannej stanici pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom.

Orliakovi na veterinárnej klinike aplikovali protijed. (Autor: autor/Rudo Jureček/FB Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy Brezová pod Bradlom)

Keďže orliak už v priebehu týždňa prijímal aj ponúknutú potravu a bol vo výbornej kondícii, nebolo potrebné príliš predlžovať jeho pobyt v zajatí. V piatok tak putoval opäť na slobodu, predtým mu však nahradili starý už nefunkčný GPS monitorovací prístroj za nový a dostal na nohu aj nové krúžkovanie, keďže to pôvodné mu museli pre opuchnuté nohy z otravy odstrániť.

Podľa názoru ochranárov k sekundárnej otrave orliaka i ostatných chránených operených dravcov došlo v dôsledku, že sa v poľovnom revíri pri Trebaticiach niekto snaží utlmovať početné stavy líšok. „Som z toho šokovaný. Takéto počínanie je scestné a neakceptovateľné. Ide o zakázaný spôsob, ide to pytliactvo. Páchateľa treba čím skôr dolapiť, a ak ide o poľovníka, s poľovníctvom na zvyšok života skončil. Znášať musí aj trestnoprávne dôsledky,“ povedal pre Piešťanský týždeň výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba.

Päťročný samec sa vyliahol v roku 2018 v Českej republike.

V prípade otráv dravcov koná i enviropolícia policajného prezídia. „V predmetnej veci je vyšetrovateľom enviropolície zatiaľ začaté trestné stíhanie a je potvrdené, že došlo k otrave zatiaľ neznámou látkou, pričom bol nájdený orliak morský, dva myšiaky hôrne, krkavec čierny a líška. Orliaka našli ešte živého, ostatné živočíchy boli mŕtve,“ informovala nás policajná hovorkyňa Karolína Barinková. Orliak mal na sebe GPS zariadenie, podľa ktorého zistili, že ide o päťročného samca, ktorý sa vyliahol v roku 2018 v Českej republike.

Pred vypustením dostal dravec novú GPS vysielačku a nový identifikačný krúžok na nohu.

Podľa ochranára Jozefa Chavka z Ochrany dravcov na Slovensku dravec zrejme hniezdil spolu so svojou družkou v pohorí Inovca a v údolí Váhu lovil potravu aj pre svoju družku v hniezde. Je tak možné, že aj napriek tomu, že samca zachránili, nezachránili tohtoročné hniezdenie páru, nakoľko samica určite týždeň v hniezde bez potravy nevydržala, hniezdo opustila a znáška vajec zachladla. Túto domnienku sa však snažia ochranári ešte preveriť.

V našom regióne ide podľa ochranárov o podozrenie na regulovanie líšok jedmi v dvoch poľovných revíroch. Otrávené dravce zaznamenali i v roku 2020. V poli pri Pobedime to bola samica orla kráľovského, ktorú ochranári okrúžkovali po vyliahnutí v hniezde v Považskom Inovci v roku 2019, a v tom istom roku i myšiaky hôrne pri Veľkých Kostoľanoch.

Výsledky analýzy použitého jedu polícia zatiaľ nezverejnila, no podľa ochranárov na základe príznakov išlo o otravu karbofuránom. Je to jeden z najjedovatejších karbamátových pesticídov, v minulosti bol súčasťou insekticídnych prípravkov, pomocou ktorých poľnohospodári ničili hmyz. Pre vysokú toxicitu a rizikovosť je od roku 2008 zakázaný v celej Európskej únii.

Zákonom je zakázaná aj jeho držba a akékoľvek nakladanie s ním. Hoci je už viac než desaťročie zakázaný a nikdy nebol určený na maloobchodný predaj, stále sa vyskytujú jeho zásoby medzi bežnými ľuďmi. V súvislosti s vtáčou kriminalitou je karbofurán na Slovensku najčastejšie zneužívaným jedom pri úmyselných otravách dravcov. Táto látka sa vlastnosťami vyrovná nervovoparalytickým bojovým látkam. Len pre ilustráciu, necelé dva gramy karbofuránu by dokázali usmrtiť dospelého človeka!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava