Murakamiho knihy sú ako osudové lásky

  • Knihy
  • 21. marca 2023, 00:01

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Slovart)

Vo vydavateľstve Slovart vyšla zbierka poviedok japonského prozaika Haruki Murakamiho – Slepá vŕba a spiaca žena v preklade Dany Hashimoto. „Murakamiho knihy sú ako osudové lásky – človek na ne nikdy nezabudne,“ hodnotí autora The New York Times Book Review. Knihu tvorí 24 poviedok napísaných v rokoch 1979-2006, príbehy sa odohrávajú v Japonsku, ale aj v Taliansku, Grécku či na Havaji. Autor píše o skutočných zážitkoch aj si vymýšľa príbehy, prechádza z reality do fantázie, z každodennosti do snov, hrdinami sú ľudia, v ktorých sa vidíme, spoznávame.

Murakami je majster napätia a tajomstva. Čítame o temných stránkach krehkej ľudskej duše, o zvláštnych želaniach, o žiali nad stratou dieťaťa, v textoch vystrájajú duchovia, mačky ľudožrútky, havrany obľubujúce koláčiky či hovoriaca opica. Čítať Murakamiho je čistá radosť.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín