Džezmeni si pripomenú nedožitú osemdesiatku Jozefa Doda Šošoku

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 19. marca 2023, 15:34

Spomienkové stretnutie venované pamiatke džezmena Jozefa Doda Šošoku pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín bude v utorok 21. marca v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch. Súčasťou programu bude podľa Drahomíry Moretovej z Mestského úradu v Piešťanoch premietanie dokumentu z koncertu Doda Šošoku v Jeruzaleme, okrem toho budú na neho spomínať piešťanskí džezmeni slovom aj hudbou.

Jozef „Dodo“ Šošoka bol maximalista. Ak robil džez, tak poriadne! (Autor: Viera Dusíková/archív Jána Babiča)

Práve Piešťany si vynikajúci bubeník, perkusionista a propagátor džezu Šošoka pred rokmi zvolil za svoj nový domov. V roku 1999 spoločne s manželkou Yvetou otvorili v kúpeľnom meste džezový klub, ktorý sa stal zázemím pre muzikantov aj priaznivcov tohto hudobného žánru. Šošoka sa zaslúžil o to, že z Piešťan sa v tom období stalo centrum kvalitnej džezovej hudby.

Jozef Šošoka sa narodil 16. marca 1943 v Hronských Kosihách. V sedemdesiatych rokoch sa upísal definitívne džezu. Pôsobil ako líder Slovenského jazzového kvarteta, neskôr tria. Stal sa jedným z najvýznamnejších sólistov na bicích nástrojov a perkusie. Organizoval medzinárodné projekty a koncertoval v Európe, USA a Afrike. Spolupracoval s desiatkami významných osobností džezovej scény po celom svete a za svoje hudobné zásluhy získal od Slovenského hudobného fondu cenu za celoživotné dielo. Zomrel po ťažkej chorobe 21. novembra 2008.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela