Čo je fotopasca a na čo sa dá využiť

  • Inzercia
  • 19. marca 2023, 00:01

Fotopasce sa tešia v posledných rokoch rastúcej obľube – primárne ich používajú poľovníci, vedci a nadšenci divokej prírody. Modely s odosielaním do mobilu majú svoje uplatnenie aj pri strážení majetku ako bezpečnostné kamery.

Fotopasce sa používajú na monitorovanie zvierat, preto sa vyrábajú v maskovacích odtieňoch. (Autor: gearcheckers.com/sk)

Čo je fotopasca a na čo sa dá využiť

Fotopasce sa tešia v posledných rokoch rastúcej obľube – primárne ich používajú poľovníci, vedci a nadšenci divokej prírody. Modely s odosielaním do mobilu majú svoje uplatnenie aj pri strážení majetku ako bezpečnostné kamery. 

Ako funguje fotopasca

Fotopasca je automatický fotoaparát prispôsobený na vonkajšie použitie tak, aby mu nevadilo dážď, sneh ani mráz. Používa pohybový senzor na rozpoznanie zvierat a ľudí. Po spustení sa začnú nahrávať fotky alebo videá na pamäťovú kartu. Niektoré modely MMS fotopascí dokážu záznamy odosielať priamo do mobilu. 

Fotopasce fungujú aj v noci, pričom používajú infračervený prísvit na osvetlenie scény pred sebou. Vďaka tomu zaznamenajú aktivitu aj po tme, aj keď s tým obmedzením, že nočné zábery sú iba čiernobiele. 

Fotopasca funguje aj v noci, zábery odfotené po tme sú však čiernobiele.

Pre použitie v praxi je dobré vedieť ako funguje fotopasca. Fotopasce sú napájané najčastejšie tužkovými batériami, pričom na jedny vydržia niekoľko týždňov až mesiacov. Záleží pri tom od typu použitých batérií, vonkajšej teploty, aktivity pred fotopascou a v neposlednom rade aj samotného modelu – niektoré sú úspornejšie ako iné. 

Aké má fotopasca využitie

Fotopasce boli vyvinuté na monitorovanie zvierat. Ak sa potrebujete dozvedieť, či niekam chodí zver a prípadne v akom čase, je fotopasce neoceniteľný pomocník. Namiesto toho aby ste tam museli hodiny alebo dni čakať, stačí nastaviť fotopascu na monitorované miesto a prísť ju skontrolovať s odstupom času. Ak sa v danej lokalite pohybovala zver, nájdete ju nasnímanú na pamäťovej karte. 

Okrem monitorovania zvierat sa dá fotopasca použiť aj na stráženie majetku pred zlodejmi a vandalmi. V prípade ak príde v monitorovanej oblasti k priestupku, môžu byť záznamy z fotopasce použité na pátranie po páchateľovi, v niektorých prípadoch aj dôkaz. Nezabudnite, že ak chcete snímať verejné priestranstvo, či už fotopascou alebo kamerovým systémom, je potrebné označiť oblasť oznamom, že je monitorovaná. 

Fotopasce si obľúbili aj chatári, ktorý využívajú svoje chalupy hlavne cez víkend a prázdniny, vďaka fotopasci s odosielaním však majú neustály prehľad o tom čo sa deje v okolí ich nehnuteľnosti. 

Ako vybrať fotopascu

Na trhu je veľa modelov, parametre sa pri prvom nákupe môžu zdať komplikované. Najprv je dobré ujasniť si, či chcete aby fotopasca vedela záznamy aj odosielať. Ak áno, odporúčame sa pozrieť na MMS fotopasce, alebo 4G fotopasce. 

MMS fotopasca odošle záznamy do mobilu prakticky okamžite.

Pre kvalitné fotky a videá je dôležité, aby bol vo fotopasci použitý senzor s čo najvyšším rozlíšením. Ak hľadáte fotopascu, ktorá vdrží dlho bez obsluhy, vhodným riešením môže byť solárna fotopasca. Dobrou pomôckou je tiež pozrieť si najpredávanejšie fotopasce, medzi ktorými nájdete hlavne cenovo dostupnejšie modely.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel