Výstava o Anne Frankovej

  • Školy / Piešťany
  • 17. marca 2023, 00:02

„Ak mám byť celkom úprimná, priznám sa Ti, že vynakladám obrovské úsilie na to, aby som sa zmenila, no zakaždým bojujem proti silnejšiemu protivníkovi.“ To sú posledné vety z Denníka Anny Frankovej. Hoci tejto vete všetci rozumieme, študenti Gymnázia Pierra de Coubertina ju chápu o čosi lepšie. Na niekoľko dní sa totiž stali sprevádzajúcimi lektormi v projekte komentovanej výstavy zo života Anny Frankovej inštalovanej pod názvom „Nechajte ma byť takou, aká som“ na piešťanskom gymnáziu.

Výstava potrvá do 23. marca, pričom záujemcovia o komentovanú prehliadku sa môžu objednať na recepcii gymnázia. (Autor: Roman Ondrejka)

V piatok 3. marca študenti komentovanou prehliadkou otvorili výstavu o Anne Frankovej nielen pre svojich spolužiakov, ale pre všetkých, ktorí majú záujem počas nastávajúcich troch týždňov inštaláciu na gymnáziu navštíviť. Slávnostné sprístupnenie expozície, ktoré klavírnym prednesom dotvorili študentky Eliška Rusnáková a Laura Kojdová, podporili záštitou župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Anna Franková

Po hosťovských príhovoroch, ktoré predniesli lektorka Nadácie Milana Šimečku Kristína Grečková, riaditeľ školy Radim Urban, europoslanec Ivan Štefanec, riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimír Krupa, člen piešťanskej židovskej komunity Karol Ambra a koordinátor projektu na gymnáziu Peter Rusnák, mohli študenti prítomných hostí sprevádzať príbehom Anny Frankovej, ktorý nastoľovaním otázok a hľadaním odpovedí oslovuje aj v súčasnosti.

Témy kultúrnej identity, tolerancie, prijímania inakosti, vzájomného rešpektu, kritického vyrovnávania sa s modernými dejinami, extrémizmom a xenofóbiou v spoločnosti, s nástrahami totalitarizmu, ale aj vyrovnávania sa s bežným prežívaním sveta v živote mladého človeka uprostred besnejúcej reality sa tak mohli stretnúť v lektorskom výklade študentov počas komentovanej prehliadky. Tá potrvá do 23. marca, pričom záujemcovia o komentovanú prehliadku sa môžu objednať na recepcii gymnázia.

A gymnazisti Hana Zigová s Petrom Štubňom, moderátori slávnostného otvorenia výstavy, dodávajú, že pozvaní sú všetci, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o aktuálnosti príbehu Anny Frankovej. 

PK OBN

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek