Výstava oceňovaného rytca poštových známok Martina Činovského

Nielen filatelisti, ale aj širšia verejnosť, ktorá už roky obdivuje maľbu a umenie znázornené na poštových známkach, si v týchto dňoch príde na svoje v galérii Domu umenia Piešťany. Vo výstavných priestoroch „zrkadlovej“ sály totiž v piatok 3. marca slávnostnou vernisážou otvorili výstavu Martina Činovského, akademického maliara, uznávaného a mimoriadne oceňovaného rytca poštových známok.

Martina Činovského (vľavo) predstavil Ľuboslav Moza. Foto: am

Na piatkovej vernisáži sa zúčastnil aj samotný autor, ktorý v týchto dňoch oslavuje životné jubileum. Okrem neho výstava priviedla na pôdu Domu umenia množstvo obdivovateľov jeho tvorby. Po úvodnej kultúrnej vložke sa návštevníkom prihovorila riaditeľka kultúrnej inštitúcie Edita Bjeloševičová: „Dovoľte, aby som vás privítala v Dome umenia Slovenskej filharmónie, čo je pre nás významný moment, lebo sme sa oblúkom cez pôsobenie pod umeleckým súborom Lúčnica vrátili späť do zväzku Slovenskej filharmónie. Teším sa tiež z toho, že prezentujeme výtvarné umenie. Vždy mám radosť, keď plynie súzvuk výtvarného a hudobného umenia.“ Okrem toho privítala aj piešťanského filatelistu Alexandra Urminského, ktorý ako prvý prišiel s ideou zorganizovať výstavu diel jubilanta Martina Činovského.

Po Bjeloševičovej predstúpil pred návštevníkov teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza, ktorý je dlhoročným priateľom a obdivovateľom Činovského. „Hovoriť o Martinovi Činovskom? Veď o ňom všetko viete. Hovoriť o známkovej tvorbe? Zase poviem, že je najlepší? Veď to je pravda. Dosial vrchol, po ktorom toľko ľudí túži. A dosiahol ho vďaka svojej trpezlivosti. Koľko on vydrží robiť na diele, ktoré si zaumieni, to je obdivuhodné,“ uviedol Moza s tým, že o rytcovi možno hovoriť ako o všestrannom umelcovi, lebo načrel i do herectva, zvukárčiny či hudby. „Je to slovenská hviezda, osobnosť. Jemu netreba pomáhať, aby vystúpil vyššie a zviditeľňovať ho. On sa zviditeľní. A zviditeľnil sa na celom svete, reprezentuje krajinu,“ skonštatoval historik umenia.

„Dielo a tvorba Činovského presiahla a presahuje naše domáce rozmery, je nadčasová a svetová. Jeho talent zasiahol takmer do všetkých umeleckých sfér a bude zasahovať naďalej,“ dodal Moza, ktorý o autorovi hovorí aj ako o vzácnom človeku so zrelými názorovými postojmi a vyzdvihuje jeho tolerantný a veľkorysý prístup k výučbe na umeleckých vysokých školách.

Martin Činovský sa narodil 8. marca 1953 v Levoči. V rokoch 1971-1977 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v oddelení knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského. Piaty ročník štúdia absolvoval na École Nationale des Arts Décoratifs v Paríži na oddelení grafiky u profesorov Fioriniho a Le Heudea (1976). Po ukončení štúdia si výtvarnú grafickú špecializáciu rozšíril internou umeleckou ašpirantúrou v odbore rytectva poštových cenín na VŠVU pod vedením Josefa Herčíka a Albína Brunovského (1979-1984). V roku 1982 absolvoval odbornú stáž v štátnej tlačiarni poštových známok v Périgueux vo Francúzsku.

Po skončení štúdia začal pôsobiť najprv ako externý pedagóg v odbore ryteckých techník, od roku 1990 viedol Oddelenie tvorby cenín a rytectva na Katedre grafiky VŠVU a od roku 2006 vyučuje na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského.

Martin Činovský samostatne vystavoval v Bratislave, Homburgu, Prahe, Sappore, Auvers-sur-Oise, Mojmírovciach, Kežmarku, Viedni, Trnave, Pezinku, Starom Smokovci, Modre, Londýne, Banskej Bystrici, Dillí, Báčskom Petrovci, Spišskej Novej Vsi, Žďári nad Sázavou, Moskve, Budapešti, Banskej Štiavnici, Skalici, Nitre, Starej Ľubovni, Piešťanoch atď. Zúčastnil sa vyše päťdesiatich kolektívnych a medzinárodných výstav doma i v zahraničí.

Získal viaceré čestné uznania za grafiku, medaily na Medzinárodnom bienále malých grafických foriem v Łódźi a na Bienále exlibrisu v Malborku v Poľsku. V roku 1985 získal cenu Slovenského fondu výtvarných umení. Z množstva ocenení za realizáciu poštových známok spomenieme len tie najdôležitejšie. Rytecky sa podieľal na známke roka 1988 a za realizácie poštových známok dostal odvtedy trinásťkrát Cenu ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií. Spolu s Jozefom Balážom sa podieľal na etablovaní slovenskej známkovej tvorby vo svete, čo dokazuje prvé významné ocenenie Slovenska v súťaži o Najkrajšiu známku sveta Grand Prix de l’Exposition WIPA vo Viedni v roku 1997 – tretie miesto za známku Ľudovít Štúr (1995).

V roku 2004 mu udelili francúzsky rad Rytiera umenia a literatúry. V roku 2010 získal za známku 400. výročie konania Žilinskej synody Cenu ministra za najlepšiu rytinu (výtvarný návrh Dušan Kállay) a Krištáľovú známku generálneho riaditeľa Slovenskej pošty za najkrajšiu známku roka 2010. Tá istá známka potom získala ďalšie prestížne ocenenia v najvýznamnejších medzinárodných súťažiach, napr. prvé miesto v súťaži o Najkrajšiu rytú známku Európskej únie, Grand Prix de l’Art Philatélique v Bruseli v roku 2011 a v roku 2012 tretie miesto v súťaži o Najkrajšiu známku sveta Grand Prix de l’Exposition WIPA vo Viedni. V roku 2012 mu udelili Zlatý odznak Zväzu slovenských filatelistov, v roku 2013 dostal Striebornú medailu Univerzity Komenského. V roku 2014 mu prezident republiky udelil Štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti výtvarného umenia.

Od roku 1986, keď rytecky realizoval prvú poštovú známku, a od roku 1993, keď vytvoril prvú známku Slovenskej republiky, sa známky zrealizované Martinom Činovským objavujú vo verejných filatelistických anketách na popredných miestach. Počas 20 rokov existencie samostatnej slovenskej známkovej tvorby realizoval okolo 150 výtvarných návrhov a rytín emisií poštových známok a na Oddelení tvorby cenín a rytectva VŠVU vyškolil viacero talentovaných umelcov, ktorým sa podarilo úspešne etablovať v tvorbe poštových známok, čím položil pevné základy slovenskej známkovej tvorby. Podieľal sa aj na založení špecializovanej tlačiarne zameranej na oceľotlač z plochých platní, čo je technológia, ktorou sa tlačia umelecky najhodnotnejšie poštové známky.

V súčasnosti pôsobí na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a zároveň sa venuje hlavne tvorbe poštových známok a bankových cenín. Okrem toho sa venuje voľnej a úžitkovej grafike, knižnej ilustrácii, maľbe a komponuje hudbu. Žije a tvorí v Bratislave. Výstava, ktorá bude v Dome umenia prístupná do 2. apríla, predstavuje nielen poštovú známku, ale aj Činovského maľbu. Pozrieť si ju môžete od utorka do piatka od 14.00 do 17.00 h a v sobotu a nedeľu od 14.00 do 18.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava