Piešťanská nemocnica si v hodnotení pacientov opäť polepšila

Zdravotné poisťovne každý rok zverejňujú rebríček spokojnosti pacientov, ktorý je rozdelený podľa typu nemocníc. V kategórii všeobecných nemocníc podľa poistencov Dôvery obsadila Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch pre rok 2022 jedenástu priečku zo 42 hodnotených. Za posledné tri roky sa tak v hodnotení pacientov presunula zo samého konca rebríčka až k prvej desiatke.

Rebríček zostavuje poisťovňa Dôvera na základe hodnotenia pacientov. (Autor: Dôvera/nawpiestany.sk)

V kategórii všeobecných nemocníc je poistencami zdravotnej poisťovne Dôvera najlepšie hodnotená Nemocnica na okraji mesta, n. o., Partizánske. V regióne sa u poistencov Dôvery najvyššie umiestnila Nemocnica s poliklinikou Myjava – na štvrtej pozícii. V tomto roku si pohoršila o jednu priečku.

Doslova excelentný výkon v rebríčku hodnotení od pacientov Dôvery sa už tretí rok darí dosahovať Nemocnici A. Wintera. Tá totiž zo 44 hodnotených nemocníc figurovala v roku 2020 na 39. pozícii. O rok neskôr to už bola pozícia dvadsaťdva a v roku 2022 je to ďalší veľký skok – 11. priečka.

Počas pôsobenia riaditeľa Miroslava Jašša sa Nemocnici A. Wintera darí dosahovať vyššie pozície v rebríčkoch spokojnosti pacientov.

Medzi štrnástimi hodnotenými fakultnými nemocnicami obsadila Fakultná nemocnica Trnava 12. priečku a o tri miesta si pohoršila. Najlepšie hodnotenou fakultnou nemocnicou je Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok, najhoršia v tejto kategórii je Univerzitná nemocnica v Bratislave.

V kategórii špecializovaných nemocníc pacienti hodnotili 23 zariadení. Národný ústav reumatických chorôb Piešťany obsadil 12. priečku, čím si oproti minulému roku o jednu pozíciu pohoršil.

Ženy udeľujú prísnejšie známky

V prieskume spokojnosti poistencov s hospitalizáciami v slovenských nemocniciach je faktom, že ženy udeľujú prísnejšie známky ako muži. Rovnako platí, že čím je pacient starší, tým sú je jeho hodnotenia pobytu v nemocnici priaznivejšie. Poistencov sa reprezentatívnym prieskumom pýtali na spokojnosť s hospitalizáciami v nemocniciach už po 17. raz. Celková priemerná známka hodnotenia pacientov bola v minulom roku 1,54, čo je o tri stotiny lepšie ako v roku 2021.

„Tohtoročné výsledky v sebe nesú aj symbolický odkaz. Vo všetkých kategóriách okrem jednej sa na prvých miestach umiestnili súkromní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Dokazuje to, že v slovenskom zdravotníctve sú nevyhnutí a poskytujú pacientom kvalitné služby. Zdôrazňujeme to preto, že najmä posledné roky sme boli svedkami diskriminácie súkromných aktérov v zdravotníctve, nešlo pritom len o zdravotné poisťovne, ale aj o nemocnice či záchranné zdravotné služby,“ povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera. Podotkol, že súkromné nemocnice sa na prvom mieste neumiestnili iba medzi univerzitnými a fakultnými nemocnicami. V tejto kategórii však žiadne súkromné nemocnice nie sú, pretože všetky sú v rukách štátu.

„Nemôžeme opomenúť, že v posledných rokoch priniesla vládna garnitúra do zdravotníctva obrovský chaos. Zdravotníctvo potrebuje stabilitu a normálne fungovanie a potom určite uvidíme aj zásadné zlepšenie vnímania zdravotníctva v očiach pacientov,“ dodal Kultan. Keď budú mať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti stabilné legislatívne prostredie a financovanie, budú sa podľa neho môcť lepšie sústrediť na potreby pacientov.

Tradične najhoršie býva hodnotená kvalita stravy a najlepšie je hodnotené správanie sa lekárov k pacientom.

Dotazník v poslednom prieskume vyplnilo takmer 7000 pacientov, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej zo slovenských nemocníc. Pacienti nehodnotili odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, sústredili sa na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení z nemocnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina