Naplaveniny špatili Kolonádový most

Prvá marcová sobota so sebou priniesla mimoriadne teplé a príjemné počasie. Mnohí to využili na prechádzky po centre Piešťan, pričom ich v okolí Váhu čakalo nepekné prekvapenie.


Dreviny, haluze a neporiadok sa zachytáva na pilieroch Kolonádového mosta. (Autor: Supa)

Každoročne sa v období prichádzajúcej jari objavuje vo Váhu zvýšené množstvo naplavených haluzí, konárov či dokonca celých kmeňov stromov. Zachytávajú sa na piliere mostov, a to najmä na Kolonádovom, kde tvoria kopy, na ktorých sa neskôr zachytávajú odpadky či po nich lozia hlodavce.

Slovenský vodohospodársky podnik tieto naplaveniny čistí, napriek tomu sa na pilieroch neustále nachádzajú ďalšie a ďalšie haluze. O vyjadrenie sme preto požiadali priamo jeho hovorcu Mariána Bocáka, ktorého sme sa spýtali, prečo sa naplaveniny objavujú v tomto období oveľa intenzívnejšie, ako často vodohospodári čistia Váh a či existujeriziko poškodenia pilierov mosta.

„V zimnom a jarnom období sa vyskytujú zvýšené prietoky vo vodných tokoch z dôvodu topenia sa snehu a padnutých zrážok na ešte zamrznutý terén. Takýto zvýšený prietok zoberie z brehov uložený materiál, ako je aj odpad od miestnych obyvateľov, ktorý sa zachytí na prekážke vo vodnom toku. Takou prekážkou je mostný pilier, popadané stromy na brehoch, atď.,“ uviedol hovorca.

Doplnil, že naplaveniny sa na pilieroch zachytili počas zvýšených prietokov na Váhu v období od 19. do 28. februára.

„Tieto hrubé plávajúce nečistoty ako konáre, kmene stromov, plasty a iné, sú čiastočne zachytené na hati v Trenčianskych Biskupiciach na hrubých hrabliciach a časť na jemných hrabliciach  postupne na jednotlivých stupňoch – VE Vážskej kaskády a na hrubých hrabliciach na hati Drahovce. Tie sa potom odstraňujú čistiacimi strojmi, ale nie je možné zachytiť a odstrániť všetky naplaveniny. Na úseku medzi Trenčínom a Piešťanmi je tiež v koryte toku, na brehoch, množstvo popadaných konárov, kmeňov ohryzených bobrami, suchých častí stromov a odpadu, ktorý tam nechajú ľudia a ktoré voda splaví,“ skonštatoval M. Bocák.

Podľa neho platí, že za odstraňovanie prekážok zachytených v prietočnom profile zodpovedá vlastník samotnej stavby, ktorým je v tomto prípade mosta mesto Piešťany.

„Ale vzhľadom na to, že máme dobrú spoluprácu s mestom, zachytené naplaveniny na pilieroch či už na Kolonádovom alebo Krajinskom moste, odstránia pracovníci SVP. Je však potrebné zopakovať, že to nie je povinnosť SVP,“ uviedol hovorca s tým, že naplaveniny odstraňuujú po tom, ako zistia, že sú tam zachytené, ale len ak  to podmienky dovoľujú.

Na vodu totiž nemôžu ísť keď mrzne, alebo sa prepúšťa. Dodal tiež, že kým neboli zvýšené prietoky Váhu, piliere boli čisté.

Takéto naplaveniny by teoreticky mohli most poškodiť, no podľa hovorcu piliere museli byť nadimenzované na tieto kritické prietoky. Podľa neho vždy závisí od toho, ako dlho trvá povodeň, aký  je prietok, čo sa tam zachytí, aký objem naplavenín a v akom stave je most.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida