K priestoru po zbúranej škole sú výhrady, rekultivácia však ešte nie je ukončená

Napriek zbúraniu schátraného objektu niekdajšej základnej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch a následnej postupnej rekultivácii priestoru sa vynárajú otázky verejnosti o vhodnosti riešenia. Do redakcie nám prišiel e-mail, v ktorom sa jeho pisateľka zamýšľa nad tým, či je navozená vrstva zeminy na ponechanú základovú dosku po zbúranej škole pre trávnik postačujúca, či je trávnik vhodným riešením a či bolo vôbec dobré základovú dosku ponechať.

Rekultivácia priestoru ešte nie je ukončená. Pribudne osvetlenie chodníka, dosadenie stromov a úprava súčasnej zelene, odstránia i zvyšky oplotenia. (Autor: čitateľka)

Schátraný objekt vo vnútrobloku na sídlisku Adam Trajan radnica začala búrať v roku 2021. Práce pozdržalo objavenie ešte stále funkčnej plynovej prípojky v objekte. Búranie tak dokončili s oneskorením až v minulom roku a následne bola postupne realizovaná rekultivácia priestoru.

Ale pripomeňme si, prečo vlastne došlo k zbúraniu tohto nevyužívaného objektu. Ako škola bola budova zo sieti školských zaradení vyradená ešte v roku 2004. Celé roky nedokázali mestskí poslanci či vedenie radnice nájsť zmysluplné využitie pre objekt, a tak škola chátrala. Stala sa miestom, kde v jej útrobách nebol problém nájsť stopy po užívateľoch drog či prespávaní bezdomovcov. Napriek snahám radnice objekt zabezpečiť sa ten stával aj nebezpečným „ihriskom“ pre miestne deti a cieľom častých výjazdov hasičov či policajtov.

Objekt opustenej školy bol bezpečnostným rizikom pre deti i dospelých.

V predchádzajúcom volebnom období prestalo konečne zastupiteľstvo fantazírovať o nerealizovateľných alternatívach využitia objektu a poslanci vyčlenili na jeho zbúranie 90-tisíc eur. Suma postačovala na odstránenie nadzemnej časti stavby.

Ako nám potvrdili na radnici, uvažovali aj s alternatívou vybratia základovej dosky, čo by však vraj stálo ďalších zhruba 370-tisíc eur, ktoré by poslanci museli na tento účel vyčleniť z mestského rozpočtu. I preto sa radnica rozhodla vybrať lacnejšiu alternatívu, základovú dosku ponechať a na jej mieste zasiať trávnik. Základová doska ostala ponechaná aj z dôvodu, že ak by mesto v budúcnosti pristúpilo k výstavbe nejakého objektu v tomto priestore, jestvujúce základy by jeho realizáciu výrazne zlacneli.

A keďže autorka e-mailu sa pýta, či hrúbka zeminy na pestovanie trávnika postačuje, otázky sme položili riaditeľke Služieb mesta Piešťany, Hane Dupkaničovej. „Hrúbka navezenej zeminy sa pohybuje od 10 do 25 centimetrov. To je vrstva dostatočná pre založenie a pestovanie trávnika. Trávnik je v súčasnosti založený a rastie,“ odpovedala nám riaditeľka. Pripustila však, že v horúcich letných týždňoch bude presychať tak ako všetky ostatné trávniky v meste, ktoré nie sú umelo zavlažované.

Po odstránení objektu v októbri minulého roka sa do priestoru zahryzli stavebné stroje a začala sa výstavba prepojovacieho chodníka a osadenie lavičiek. Podľa zverejnenej zmluvy si mestský úrad objednal výstavbu chodníka vo vnútrobloku medzi ulicami A. Trajana a E. F. Scherera u firmy ASET, s. r. o., z Podolia. Výška investície bola 36 858 eur. Stavba chodníka bola ukončená v decembri.

S realizáciou verejného osvetlenia priestoru a dobudovania oddychovej zóny radnica počíta až v tomto roku, čo nám potvrdila i Dupkaničová: „Vysadených je päť stromov, na jeseň 2023 pribudne ďalších päť. Jestvujúce kríky v okolí budú ošetrené – zostrihané a zmladené v jarnom období. Betónový múrik pôvodného oplotenia bude odstránený vo vhodných klimatických podmienkach.“

V závere sa nám vnucuje dodať, že je určite prínosné prinášať do riešení verejných priestranstiev aj verejnú diskusiu a názor obyvateľov dotknutej mestskej časti. Časti obyvateľov sa súčasné riešenie pozdáva a iná časť má výhrady a svoje predstavy. Vyhovieť všetkým však nie je reálne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida