Neapolský michelinský švihák varil pre top hostí Thermie Palace

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 9. marca 2023, 00:02

Neapolský kuchár Marco Rispo priletel do nášho mesta na jediný deň, aby predostrel hosťom päťhviezdičkového hotela Thermia Palace kulinárske umenie držiteľa dvoch Michelinských hviezd.

Neapolský kuchár Marco Rispo (vľavo) so šéfkuchárom hotela Thermia Palace, Christosom Mousouroulisom. (Autor: vd)

Od sobotného rána 4. marca sa takmer bez prestávky vrtel okolo hrncov, misiek, rajničiek, aby viac ako štyrom desiatkam top hostí hotela v salóne Ferdinand, ktorý zavoňal na pár hodín sviežosťou Talianska, prezentoval vyberané pokrmy svojho rodiska. Každý nastretý stôl mal iné pomenovanie. Boli tu Rimania, Neapolčania či Florenťania. A Marco Rispo ich prekvapil štvorchodovým slávnostným menu. Čerstvé suroviny doleteli načas, aby sa všetko stihlo elegantne a chutne pripraviť, takže na tanieroch sa objavili jedlá zo Stredomoria, nechýbali homáre, ustrice, morské ryby, fajnové syry.

Popoludní bola v kaviarni Thermie Palace tlačovka pre novinárov, ktorú moderovala Alena Heribanová. Tá vyzdvihla históriu hotela, kde okrem maharadžov a iných vzácnych hostí sa zišli počas prvej svetovej vojny traja cisári, aby sa práve v prepychu tohto secesného skvostu Piešťan i Európy dohodli o ponorkovej vojne.

Marco Rispo o sebe prezradil, že kulinárskemu umeniu sa venuje celé roky a láska k vareniu sa u neho prejavila už v detstve. Tento cieľavedomý, rozhodný a náruživý kuchár, ktorý navštevoval hotelový inštitút Ippolito Cavalcanti v Neapole a pokračoval magisterským štúdiom

Food&Beverage Management na Univerzite v Miláne, najskôr zbieral skúsenosti vo svete a potom si otvoril reštauráciu s názvom Le Trabe v talianskom Paestume. Nachádza sa na ostrovčeku obklopenom vodnými záhradami, špecializuje sa v nej na pôvodné talianske jedlá Stredomoria, uprednostňuje miestne produkty z Kampánie, tradičné talianske pokrmy dotvára v intenciách módnych gastro trendov.

Neapolský kuchár uprednostňuje zdravú kuchyňu s množstvom rozličných morských živočíchov, rýb a zeleniny či s bylinkami z talianskych záhrad. Prvú Michelinskú hviezdu získal v novembri 2018. O dva roky nato aj vďaka jeho „zelenej“ filozofii a gastro nasadeniu sa Le Trabe pýši Zelenou Michelinskou hviezdou. Ročne tu usporiadajú sto svadobných hostín, romantika ako vyšitá z Felliniho filmu.

Sympatický švihák Marco Rispo držal v Piešťanoch diétu, a tak kým jeho hostia jedli vyberané lahôdky, on zobkal iba ryžu so zeleninou. Vraj si stráži líniu, pretože je zatiaľ slobodný a nechce pribrať, aby sa páčil ženám. Nám sa priznal, že by si vedel po svojom boku predstaviť možno aj Slovenku.

text a foto Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína