Infobodka bude sieťovať občianske združenia v Piešťanoch i celom okrese

Krajská inovačná rozvojová agentúra (KIRA) uzatvorila koncom minulého roka memorandum o spolupráci s ôsmimi občianskymi združeniami. Jeho cieľom je podpora rozvoja občianskej spoločnosti prostredníctvom informačných a kontaktných Infobodiek priamo v území. V okrese Piešťany zastrešuje Infobodku občianske združenie Myška, ktoré v piatok 17. februára usporiadalo v Kursalone prvú konferenciu.

Nový projekt Infobodka predstavili v piešťanskom Kursalone. (Autor: am)

„Aktívnym ľuďom a organizáciám vytvárame priestor a stabilné zázemie pre realizáciu projektov v prospech rozvoja kraja. V tejto súvislosti poskytujeme široké spektrum dotácií a nedávno sme zorganizovali prvú výročnú konferenciu. V nastavenom trende pokračujeme a začíname ďalšiu užitočnú spoluprácu. So zástupcami občianskych združení vytvoríme osem Infobodiek. Budeme v nich poskytovať informácie a rady, ako sa aktívne zapojiť do života v kraji, ako založiť občianske združenie alebo ako pripraviť kvalitnú projektovú žiadosť,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že sa budú nachádzať vo všetkých siedmich okresných mestách a v Seredi.

V Piešťanoch Infobodku zastrešuje OZ Myška, ktoré už roky pomáha tým, ktorí to potrebujú, a to nielen materiálne či finančnými zbierkami, ale aj organizáciou podujatí a spoločných aktivít. V piatok 17. februára v Kursalone zakladateľ občianskeho združenia Ivan Samko privítal hostí a slovo odovzdal aj Marekovi Krnáčovi, zástupcovi riaditeľa agentúry KIRA, ktorý priblížil, čo má agentúra za cieľ a uviedol tiež Infobodku.

Ide o koncept kontaktného centra pre občianske združenia a iniciatívy pôsobiace v oblasti občianskej spoločnosti v jednotlivých okresoch Trnavského kraja. Prostredníctvom projektu sa iné občianske združenia či záujemcovia o neziskový a komunitný sektor z daného okresu môžu informovať o možnostiach, ako založiť vlastnú organizáciu, napísať projekt alebo ako požiadať o grant. Môžu tak získať pomoc od etablovaných a skúsených aktérov dlhodobo pôsobiacich v neziskovom sektore.

„KIRA sa okrem iného podieľa aj na rozvoji občianskej spoločnosti. Pokračujeme v úsilí o zefektívnenie komunikácie župy a neziskového sektora. Zameriavame sa na prehĺbenie vzájomného pochopenia problémov a potrieb, ako aj na sieťovanie neziskových organizácií a občianskych združení naprieč celým krajom. V Infobodkách bude tiež priestor na prepájanie aktívnych ľudí a sprostredkovávanie dobrovoľníckych príležitostí,“ povedal Krnáč.

Ivan Samko doplnil, že v rámci Infobodky chcú najmä spolupracovať, odovzdávať si vedomosti, vzdelávať sa, informovať a komunikovať o tom, ako čo najlepšie napĺňať potreby jednotlivých občianskych združení. Preto ocenil, že medzi občianske združenia na konferenciu zavítali aj predstavitelia mesta Piešťany na čele s primátorom Petrom Jančovičom.

„Infobodka má za cieľ priniesť komunikačný kanál, ktorý sa bude podieľať na rozvoji mesta. V blízkej budúcnosti by sme sa mohli stretávať s predstaviteľmi mesta a plánovať, akým spôsobom by sme mohli mestu pomôcť alebo akým spôsobom by mohlo mesto pomôcť nám, aby to bolo vyvážené a prospešné pre obe strany,“ dodal Samko, pričom primátor ocenil vôľu spájať sa.

Šéf Myšky následne občianskym združeniam poskytol priestor, aby na papier spísali, čo pre svoju organizáciu potrebujú, či majú problém s podávaním projektových žiadostí, personálnym zabezpečením a podobne. Pretože to, s čím jedno združenie môže mať problém, iné môže mať „zažité“ a naučené. A práve takéto odovzdávanie si skúseností a vedomostí môže pomôcť napredovať.

Po skončení oficiálnej časti zostal priestor na vytváranie kontaktov, výmenu informácií a vzájomné budovanie ďalších vzťahov a spoluprác.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika