Umelá inteligencia vie, prečo by mal človek zavítať do Piešťan

Určite ste už počuli slovné spojenie umelá inteligencia (AI). Asi sa k vám dostali aj informácie o najnovšom generovaní textov, ktoré búrajú všetky doteraz využívané postupy napríklad v školstve. Totiž táto odnož AI za študentov dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd napísať celú seminárku. Ako? Expresne. Softvér prečíta dáta z x-stránok, vytvorí súvislý, zväčša aj štylisticky a obsahovo seriózny text, ktorý stačí skopírovať.

Alexandra Mathiasová (Autor: am)

Nepredstavujte si to ako Google. Do toho keď zadáte čokoľvek, musíte si preklikať stránky sami a nájsť si odpoveď na otázku, ktorú sa pýtate. Google vám zodpovie faktografické veci, napríklad čo je internet, ale umelá inteligencia vám na príkaz „Popíš vznik a vývoj internetu“ vygeneruje súvislý text, ktorý z viacerých zdrojov vyskladá mozaiku histórie internetu.

Toto je napríklad v slovenčine vygenerovaná odpoveď AI na otázku, prečo by niekto mal navštíviť Piešťany: „Piešťany sú krásne mesto na západe Slovenska, ktoré ponúka množstvo príležitostí na relaxáciu a oddych. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Piešťany:

– Kúpele – Piešťany sú známe svojimi termálnymi prameňmi, ktoré sú ideálne pre kúpanie a relaxáciu. Kúpele v Piešťanoch ponúkajú rôzne procedúry a terapie.

– Pestrá ponuka ubytovania – Piešťany majú množstvo možností na ubytovanie od klasických hotelov až po luxusné wellness hotely.

– Krásna príroda – Okolie Piešťan je bohaté na zeleň, lesy a lúky, tie sú ideálne pre turistiku, cykloturistiku alebo len na prechádzku.

– Kultúra a história – Mesto má bohatú históriu a kultúru, ktorú môžete objaviť v múzeách, galériách a počas rôznych kultúrnych podujatí, ktoré sa tu konajú.

– Geografická poloha – Piešťany sú ideálnym miestom pre cestovateľov, ktorí chcú objavovať krásy Slovenska. Sú situované blízko Bratislavy a sú dostupné aj z ďalších miest ako Trenčín, Trnava alebo Nitra.“

Text, ktorý by ste očakávali v cestovke, však? No tento je jedinečný, a ak sa skúsite to isté opýtať zasa, AI vám dá rovnakú informáciu, no inými slovami. Vygeneruje informácie, odborný i náučný text, návrh na opravu zdrojového kódu…

Chcela som, aby za mňa vygenerovala aj editoriál. Vychrlilo mi to 20 riadkov na tému, ako sme v súčasnej dobe vystavení obrovskému množstvu technológií, ktoré môžu mať aj negatívny vplyv na naše mentálne zdravie. Tak to teda pre dnešok vypínam, ale naďalej zostávam s fascinovanými myšlienkami, ako sa svet každý deň mení míľovými krokmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel