Piešťany: Najlepšia a najhoršia základná škola podľa INEKO

Už niekoľko rokov panuje akási konšpiračná teória o zrušení Základnej školy M. R. Štefánika na Vajanského ulici. Pozreli sme sa preto prostredníctvom čísiel mimovládnej organizácie INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) na hodnotenia piešťanských škôl z pohľadu ich výsledkov, ako aj jednotlivých číselných ukazovateľov, či je na zrušenie tejto školy aspoň kvalitatívny dôvod. Hodnotené parametre ukazujú, že z hľadiska kvality či počtov žiakov škola na Vajanského ulici síce nepatrí k excelentným školám v Piešťanoch, ale ani v rámci kraja zďaleka nie je najhoršia.

V Piešťanoch je päť základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mestská samospráva, a jedna, ktorej zriaďovateľom je cirkev. (Autor: (red)/INEKO)

Na území kúpeľného mesta funguje päť základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mestská samospráva, a jedna základná škola, ktorej zriaďovateľom je cirkev. V Piešťanoch sa nachádza aj spojená škola určená hlavne pre deti s hendikepom, jej zriaďovateľom je Regionálny úrad školskej správy v Trnave, tá však z pochopiteľných dôvodov v rebríčku hodnotených škôl nefiguruje.

Na porovnanie kvality piešťanských základných škôl sme pre vás pripravili rebríček hodnotení tak, ako ho zostavil INEKO. Jedným zo základných ukazovateľov kvality školy je celkom isto umiestnenie v zostavenom rebríčku a podľa neho sme zoradili i poradie škôl.

ZŠ Brezová

Základná škola na Brezovej ulici je v poradí najlepšia piešťanská základná škola a v rámci Trnavského samosprávneho kraja sa umiestnila na druhej pozícii. V hodnotení získala 8,4 bodu z desiatich a INEKO ju slovne hodnotí ako školu s vynikajúcimi výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci od INEKO 9,7 bodu a v testovaní deviatakov 9,6 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenčiny dosahujú piataci aj deviataci priemer výsledkov vysoko nad celoslovenským priemerom. Počet žiakov od roku 2014 mierne poklesol zo 728 na súčasných 675. Žiakom sa venuje 41 pedagógov.

ZŠ Mojmírova

V rámci Piešťan druhá v poradí a celkovo štvrtá v kraji je Základná Škola Mojmírova. V hodnotení získala 8,1 bodu z desiatich a INEKO ju slovne hodnotí ako školu s vynikajúcimi výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci 8,8 bodu a v testovaní deviatakov 9,2 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenčiny dosahujú piataci aj deviataci priemer výsledkov vysoko nad celoslovenským priemerom. V počte žiakov na tejto škole je zaznamenávaný nárast, v roku 2014 ich bolo 493 a v roku 2022 už 558. Škola má 36 pedagógov.

CZŠ sv. M. Goretti

Tretia v poradí a desiata v kraji je Cirkevná základná škola sv. Márie Goretti. V hodnotení získala 7,4 bodu z desiatich a INEKO ju slovne hodnotí ako školu s výbornými výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci 9 bodov a v testovaní deviatakov 9,3 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenčiny dosahujú piataci aj deviataci výsledky nad celoslovenským priemerom. V počte žiakov zaznamenala táto škola mierny pokles, v roku 2014 ju navštevovalo 251 a vlani ich bolo 210. Počet pedagógov je 18.

ZŠ Holubyho

Štvrtá v Piešťanoch a tridsiata druhá v kraji je v rebríčku INEKO Základná škola na Holubyho ulici. V hodnotení získala 6,3 bodu z desiatich a INEKO ju slovne hodnotí ako školu s dobrými výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci 7,9 bodu a v testovaní deviatakov 6,5 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenčiny dosahujú piataci aj deviataci priemer výsledkov nad celoslovenským priemerom. V počte žiakov na tejto škole je zaznamenávaný nárast, v roku 2014 ich bolo 329 a v roku 2022 už 345. Škola má 66 pedagógov.

ZŠ M. R. Štefánika

Na piatej pozícii v hodnotení piešťanských škôl sa umiestnila Základná škola M. R. Štefánika na Vajanského ulici. V krajskom rebríčku jej prináleží pozícia tridsaťtri. V hodnotení získala 6,2 bodu z desiatich a INEKO ju slovne hodnotí ako školu s dobrými výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci 7,9 bodu a v testovaní deviatakov 7,8 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenčiny dosahujú piataci aj deviataci výsledky nad celoslovenským priemerom. Počet žiakov od roku 2014 mierne narástol zo 182 na súčasných 299. Žiakom sa venuje 23 pedagógov.

ZŠ F. E. Scherera

Základná škola F. E. Scherera sa nachádza až v závere aj celoslovenského hodnotiaceho rebríčka bez číselného určenia poradia. V hodnotení získala 4,9 bodu a inštitút ju slovne hodnotí ako školu s priemernými výsledkami žiakov. V testovaní piatakov získali žiaci 6,9 bodu a v testovaní deviatakov 5,9 bodu. Pri testoch z matematiky a slovenského jazyka dosahujú piataci aj deviataci podľa hodnotenia INEKO výsledky pod celoslovenským priemerom. Počet žiakov od roku 2014 narástol zo 170 na súčasných 231. Žiakom sa venuje 18 pedagógov.

Kritériá hodnotenia

Hodnotenie je pri základných školách vypočítané na základe výsledkov celonárodných testov v 5. a 9. ročníku a mimoriadnych výsledkov žiakov vo vybraných súťažiach. Rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Školy s najlepšími výsledkami navštevujú žiaci, ktorí dosahujú výborné výsledky v celonárodných testoch, sú úspešní v olympiádach a medzinárodných projektoch. Naopak školy s najhoršími výsledkami dosahujú nízku úspešnosť v celonárodných testoch, olympiádach a projektoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida