Folkloristi z Mája pochovali basu na Námestí slobody

Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia, staré dievky kľajú, že sa nevydajú. Kým Popolcová streda odštartovala pôstne obdobie, ktoré vyvrcholí veľkonočnými sviatkami, v utorok 21. februára Folklórny súbor Máj na znak ukončenia fašiangového obdobia slávnostne pochoval basu. Stalo sa tak za účasti stoviek divákov, ktorí folkloristov sprevádzali z Kúpeľného ostrova na Námestie slobody v Piešťanoch.

(Autor: am)

Podujatie sa začalo pred liečebným domom Irma. Tance a spevy si pred Fontánu prezidentov prišlo pozrieť množstvo návštevníkov, ktorí folkloristov zo súboru Máj sprevádzali aj cestou do centra mesta. Trasa fašiangového sprievodu viedla cez Kolonádový most, Sad A. Kmeťa, Winterovu ulicu až po Námestie slobody, kde program pokračoval.

Nechýbali tradičné piesne, piešťanské kroje, ale aj rezké tance, masky, množstvo smiechu, radosti a príjemných momentov. Folkloristi priniesli na záver podujatia aj drevenú truhlu pre basu, ktorú do nej uložili a jej symbolické pochovanie poriadne oplakali. A keďže k ukončeniu fašiangového obdobia patrí aj dobré jedlo, primátor Peter Jančovič, odetý v piešťanskom kroji, zatiaľ rozdával divákom šišky či oškvarkové pagáče.

Fašiangy, ktoré sa slávia pred začiatkom pôstneho obdobia, končia v utorok pred Popolcovou stredou. Tento deň symbolizuje poslednú príležitosť na vychutnanie si predpôstneho obdobia a zábavy predtým, ako nasleduje obdobie zdržanlivosti. Na konci fašiangov sa konali rôzne sprievody a maškarné bály. Na ostatky, teda posledné predpôstne dni, sa varila huspenina, rôzne zabíjačkové špeciality alebo iné mastné jedlá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia