Tanečný súbor Bella exceloval vo Fontáne

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 27. februára 2023, 23:47

Prvé tohtoročné vystúpenie tanečného súboru Bella, v ktorom sa za roky svojej existencie vystriedali desiatky baletiek a tanečníc zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, mohlo vidieť zaplnené hľadisko Kultúrno-spoločenského centra Fontána v stredu 15. februára.

(Autor: archív Dagmar Kuběnovej a rodičov tanečníkov)

Rodičia, súrodenci i starí rodičia tanečníčok, ktoré k láske a tajomstvám baletného umenia priviedla učiteľka Dagmar Kuběnová, mali možnosť zažiť neopakovateľné chvíle krásy, ladnosti tanca a súzvuku pohybu s hudbou. „Chvalabohu, už sa pomaličky dostávame do obvyklého tréningovo-vystupovacieho módu ako pred covidom. Keďže cez pandémiu sme nemohli trénovať tak ako treba, v podstate všetky programy našich tanečných súborov zanikli alebo zostali veľmi okresané,“ povedala Kuběnová aj za svoje kolegyne Miriam Šupenovú a Moniku Ondrášikovú.

Učiteľky tanca, ale aj ich zverenci sa na vlastnej koži presvedčili, že skutočný fyzický tréning v tanečnej sále sa nedá plnohodnotne nahradiť žiadnym videom alebo slovným popisom cvičenia. Takže tanečníci „zušky“ sa v tomto školskom roku pustili do intenzívnej práce. Pripravili pekné vianočné vystúpenia a od nového roka pripravujú tradičné vystúpenia tanečných súborov ZUŠ Piešťany. Ako prvý program vo Fontáne predstavila už zmienená Bella.

„Bella vznikla v roku 2005, keď som z najšikovnejších dievčatiek vybrala prvých sedem „baletiek“. Tréning klasického tanca je veľmi zložitý a náročný, v našich podmienkach je možná realizácia iba do určitej miery, ale pri veľkej snahe je možné dosiahnuť výsledky – naše zatiaľ najvyššie ocenenie je z Európskeho pohára vo výrazových tancoch niekoľko prvých miest a zlatých ocenení,“ uviedla Kuběnová.

V minulotýždňovom programe vo Fontáne účinkovali nielen dievčatá z tanečného súboru Bella, ale všetky deti od najmladších šesťročných až po najstarších už 19-ročných mládencov. Program bol zostavený z niekoľkých choreografií, ktoré predstavili vo vianočnom programe. Keďže v decembri bolo veľa detí chorých, považovali učiteľky za nanajvýš potrebné, aby nacvičené tančeky zatancovali malí tanečníci aspoň raz, hoci aj vo februári.

„Myslím si, že vystúpenie sa vydarilo vynikajúco. Všetci boli spokojní, aspoň dúfam, ja som mala dobrý pocit z vydareného programu. Takže hor‘ sa do práce, riadime sa heslom – kde iní končia, my začíname! Teraz nás čaká program Strieborničky, ktorý bude 22. marca vo Fontáne, ale ešte predtým sa predstavia vo Fontáne 14. marca Plejády z triedy Moniky Ondrášikovej. V polovici marca sa odprezentuje súbor Austedis učiteľky Miriam Šupenovej. Na všetky programy je voľný vstup. A potom hor‘ sa do merania síl na súťažiach. To, aby sme sa nenudili,“ skonštatovala Kuběnová.

V rámci minulotýždňového programu mohli diváci vidieť choreografiu s názvom V tráve. Na pódiu sa objavila plná lúka kvetiniek, motýlikov, osičiek, ktoré sa skryli pred búrkou, a keď sa búrka skončila, opäť pokračoval v tráve bežný kvetinkovo-motýlikový život. Učiteľka prezradila aj pikošku: „V nádhernej choreografii Grand pas de deux sme za dva týždne stihli pri naozaj intenzívnom tréningu nacvičiť náhradníčku z mladších dievčat. Tanečníčka, ktorá tancuje v pôvodnom obsadení, je na lyžiarskom výcviku, a veľmi šikovný tanečník by zostal bez partnerky. Práve na túto choreografiu by to bola veľká škoda, takže sme do toho dali veľa úsilia, pretože je to náročná choreografia a hlavne náročný partnerský tanec. Ale podarilo sa to lepšie, ako som dúfala. Náhradná tanečnica zapadla do choreografie tak, že nezainteresovaný človek si nemohol všimnúť, že vystupuje v tomto tanci prvýkrát. Takže som spokojná a ideme ďalej – budeme cvičiť, cvičiť a cvičiť!“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína