Významné jubileum piešťanského rodáka Dušana Juneka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. februára 2023, 23:39

V minulosti i súčasnosti sú Piešťany spojené s viacerými špičkovými predstaviteľmi rôznych oblastí života. Nepochybne k nim patrí výtvarný umelec, grafik-dizajnér, typograf, odborný publicista, pedagóg a piešťanský rodák Dušan Junek (* 26. 2. 1943), zakladateľská osobnosť moderného grafického dizajnu na Slovensku a medzinárodne uznávaná autorita grafiky vizuálnych komunikácií. Dožíva sa významného životného jubilea – 80 rokov.

V roku 2013 udelili Dušanovi Junekovi Čestné občianstvo mesta Piešťany. (Autor: archív autora)

Jubilant prešiel pozoruhodnou životnou cestou. Nechýbala na nej takmer dvadsaťročná perzekúcia totalitného režimu, ktorý mu zákazmi a obmedzeniami počas tzv. normalizácie „ukradol“ najlepšie roky života. „Napriek režimom dlhodobo narušovaného slobodného vývoja umelca sa nepodarilo talent umlčať. Schopnosti a charakter tvorcu len zriedkakedy odolajú takým tlakom, aj preto je Dušan Junek mimoriadny solitér našej výtvarnej kultúry,“ napísal o ňom historik umenia Fedor Kriška.

Ako 14-ročný dorastenec v drese Piešťan v roku 1957.

Keď sa na prahu svojej päťdesiatky mohol opäť vrátiť na tvorivú scénu, výsledkami svojej tvorby si získal medzinárodné uznanie reprezentované množstvom ocenení na najvýznamnejších prehliadkach umenia dizajnu vo svete. Z nich možno spomenúť aspoň niektoré – je jediným slovenským nositeľom najvyššieho ocenenia v odbore – ICOGRADA Achivement Award, ktoré mu udelila medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu v Bruseli v roku 2002 za celoživotné dielo a osobitý prínos grafickému dizajnu vo svete. Mimoriadnou poctou je jeho zaradenie do svetovej encyklopédie The History of Graphic Design 1890 – Today (TASCHEN Publishing, 2022) medzi najvýznamnejších autorov modernej éry dizajnu, ktorých tvorba predstavuje „najdôležitejšie objavy, priekopnícke návrhy a prelomové diela vizuálneho umenia našej doby“.

Manželia Junekovci s hudobníkom Dodom Šošokom (vľavo) na vernisáži výstavy grafických materiálov v Galérii Fontána v roku 2007.

Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta Piešťany pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch v roku 2013 udelili Junekovi Čestné občianstvo mesta Piešťany „za vynikajúce tvorivé výsledky v oblasti výtvarného umenia a šírenie dobrého mena mesta Piešťany“.

Celý život Dušana Juneka má mnoho dotykov s Piešťanmi. Narodil sa u starých rodičov v dome na Sasinkovej ulici č. 4. Vychodil tu základnú školu, absolvoval gymnaziálne štúdiá a v roku 1960 s vyznamenaním zmaturoval na tunajšom gymnáziu. Jeho spolužiakmi a priateľmi boli československý reprezentant vo vodnom póle Anton Kajlich aj herec Juraj Slezáček. V mladosti bol úspešný športovec a ako dorastenec reprezentoval Piešťany v hádzanej, stolnom tenise i basketbale.

Koncom 60. rokov so spolužiakom a priateľom Jurajom Staškom sa prví pokúsili založiť a vydávať noviny, vtedy to ešte nevyšlo. Až ďalší pokus bol úspešný a Juraj Staško sa stal zakladateľom a prvým šéfom Piešťanského týždňa.

Učitelia Michal Ščasný a Anton Archel so svojimi žiakmi Dušanom Junekom a Jurajom Slezáčkom po 50 rokoch.

Dušan Junek sa stal známym výtvarníkom a karikaturistom celoštátnych novín Smena. V roku 1968 mal aj výstavu svojich karikatúr vo Výstavnej sieni Ivana Krasku v Piešťanoch. Ako mladík zažil mnohé piešťanské legendy: básnika Ivana Kraska, Ľudovíta Wintera, výtvarníkov Aurela Kajlicha a Valéra Vavra, obdivoval športovcov Ľudovíta Komadela, Ladislava Bačíka, Eda Bertoliho. Rodina bývala niekoľko metrov od Kolonádového mosta, ten spolu s piešťanskou poštou mal autora profesora Emila Belluša, jeho pedagóga na vysokoškolských štúdiách architektúry.

Junekovým prvým dielom pre Piešťany bol dizajn grafických materiálov pre výstavu Socha piešťanských parkov 1985. Po rokoch pribudli ďalšie diela pre túto akciu a v roku 2007 mu v Galérii Fontána usporiadali výber z jeho rozsiahlej tvorby. V súčasnosti pripravujú VEDA – vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Slovenské múzeum dizajnu a Slovenské centrum dizajnu autorovu monografiu jeho celoživotného diela. V nej sa čitatelia dozvedia mnohé nielen z mnohostrannej umelcovej tvorby, ale aj z jeho života. Ten „piešťanský“ tam bude mať zaslúžené miesto.

Dušan Junek je veľký piešťanský patriot a pri každej príležitosti sa hlási k pôvodu a propaguje svoje rodné mesto. Ako autor mnohých medzinárodných kultúrnych projektov s účasťou špičkových zahraničných umelcov ich oboznamuje s Piešťanmi a smeruje ich záujem k špecifikám a zaujímavostiam rodného mesta. Junekovou zásluhou mnohí jeho priatelia – svetoví dizajnéri spoznali Piešťany a šíria vo svete o nich dobrú povesť. Aj keď umelec už dlhšie býva v Bratislave – Dunajskej Lužnej, je častým návštevníkom svojho mesta, kde sa stretáva so spolužiakmi a priateľmi. Pri vzácnom životnom jubileu mu prajeme, aby ho stále sprevádzalo dobré zdravie, pohoda a humor ako doteraz a svojím špičkovým umením robil radosť nám, divákom. 

Pavol Vitek

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda