Ako si uľahčiť upratovanie v domácnosti  

  • Inzercia
  • 26. februára 2023, 09:29

Upratovanie je pre niekoho relax, pre iného utrpenie, no zrejme všetci si prácu radi uľahčíme, pokiaľ je to len trochu možné. Dôležitá zásada pri upratovaní znie – ak sa nechcete príliš vyčerpať, poriadok v dome či v byte je potrebné udržiavať priebežne.

(Autor: dreamstime.com)

Hlavná zásada pri upratovaní domácnosti znie – nikdy neupratujte v zhone alebo v strese. Pokiaľ pocítite únavu, bez výčitiek svedomia prácu prerušte a odpočiňte si. Majte na pamäti, že v rebríčku najrizikovejších prác v domácnosti obsadilo upratovanie druhú priečku, hneď po varení. Vyhnite sa preto pošmyknutiam, zakopnutiam či pádom a upratovanie domácnosti si radšej rozložte na niekoľko etáp. A nikdy nepodceňte ani vyhovujúci odev a pracovnú obuv.       

Ako úspešne začať?

Pokiaľ chcete mať ukážkovo čistú a peknú domácnosť, hneď na začiatku sa zbavte nepotrebných vecí a potom sa pustite do umývania okien. Nepoužívajte však agresívne prostriedky, ktoré obsahujú drsné častice, kyseliny alebo lúhy. Pokiaľ v rámci domácich prác potrebujete presádzať aj izbové kvety, na trhu sú k dispozícii kvalitné keramické kvetináče v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách. Domáce rastliny však vždy presádzajte do zeminy kúpenej v obchode, ktorá je zbavená choroboplodných zárodkov. Ohľad berte aj na druh zelene – je rozdiel, či sa jedná o kvitnúcu alebo vždyzelenú odrodu.    

Kuchyňa a kúpeľňa

Kuchyňa a kúpeľňa sú zo všetkých miestností v domácnosti z hľadiska vlhkosti najnáročnejším miestom v dome aj v byte, preto pri údržbe kúpeľňových skriniek a kuchynskej linky, je potrebné zamerať pozornosť na kvalitné čistiace prostriedky. V kuchynskej linke majú byť prakticky umiestnené kvôli výparom, výkyvom teplôt a kvôli vyššej vlhkosti vzduchu nielen potraviny, ale aj lieky – vitamíny na imunitu a výživové doplnky, ktoré je dôležité skladovať v chlade a v suchu. Po vyčistení vnútra úložných priestorov v kuchyni a v kúpeľni utrite prach zo všetkých povrchov, vyperte bytové textílie a na záver umyte podlahy.

Šatníky a topánkovníky    

Generálne upratovanie sa nezaobíde ani bez čistenia skríň a topánkovníkov. Efektívne upratanie úložných priestorov spočíva najprv v suchom a potom v mokrom čistení – systémom zhora nadol. V úvode treba sezónne šatstvo premiestniť do vrchných políc. Stredné a spodné police majú slúžiť na odevy, ktoré sa nosia aktuálne. V topánkovníku horné poličky vyhraďte pre domácu obuv, do nich dajte detské papučky a papuče dospelých členov rodiny. Dolné poličky v skrinke na topánky je dobré vyhradiť na vychádzkovú, športovú a pracovnú obuv. Na neutralizáciu pachov je možné použiť bylinky – levanduľu, rozmarín, mätu alebo vanilku.     

(inzercia)        

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda