Zmena obvodov základných škôl s podtónom konšpirácií a zavádzania

Od septembra čakajú Piešťany zmeny v školských obvodoch. O ich úpravu sa radnica snaží už niekoľko rokov a ako argumentuje, zmena vyplýva z potreby zosúladiť veľkosti školských obvodov základných škôl s predpokladaným počtom žiakov, ktorí
nastúpia do prvých ročníkov z daného školského obvodu, a kapacitami, ktoré školy majú. Školské obvody zohľadňujú i demografický vývoj.

Pri prerozdelení školských obvodov diskusiu najviac rozprúdili konšpirácie ohľadom údajného rušenia ZŠ M. R. Štefánika na Vajanského ulici. (Autor: Supa)

Zdanlivo logický argument však už od roku 2013 ovplyvňuje akási hystéria, podľa ktorej touto zmenou ide o zrušenie Základnej školy M. R. Štefánika na Vajanského ulici. Tento z ničoho vychádzajúci argument však ovplyvňuje rozhodovania poslancov, a tak zmenu obvodov v minulom volebnom období dvakrát odmietli. I napriek tomu, že už v minulosti vznikli ničím nepodložené argumenty o rušení školy, podľa vedenia radnice má škola stále dostatočný záujem o zapisovanie detí do prvého ročníka, preto nejestvuje žiaden logický dôvod na jej zrušenie.

Na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v rámci bodu určeného pre vystúpenie verejnosti si poslanci spolu s vedením radnice vypočuli množstvo konšpirácií ohľadom údajného zrušenia školy z dôvodu, že vraj chce radnica vyhovieť nejakým imaginárnym privátnym investorom. Primátor mesta Peter Jančovič následne pri rokovaní o prerozdelení obvodov tieto reči označil za lož a ničím nepodložené konšpiračné teórie.

Konšpirácie o údajnom rušení školy na Vajanského ulici však zapôsobili i na niektorých poslancov, ktorí navrhovali tento bod z rokovania zastupiteľstva stiahnuť, aby im bol lepšie vysvetlený. Všeobecnú podporu návrh na stiahnutie z rokovania nezískal, a tak poslanci úpravu školských obvodov svojím hlasovaním schválili.

V závere však treba konštatovať, že pričlenenie ulíc k jednotlivým školám vytvára povinnosť pre školu dieťa s trvalým bydliskom na pridelenej ulici do školy prijať. Slobodná voľba, kam sa nakoniec dieťa do prvého ročníka základnej školy zapíše, je výhradne len na voľbe rodiča či zákonného zástupcu.

Schválené zmeny v obvodoch

Lietavská ulica nebola zadefinovaná v žiadnom školskom obvode. Ulica je pokračovaním komunikácie Tematínska, ktorá je súčasťou školského obvodu ZŠ Holubyho, preto ju radnica začlenila k tejto škole.

Ďalšie zmeny sa uskutočnili na základe prehodnotenia kapacity školských budov.

Bratislavská cesta, ktorej časť patrila do školského obvodu ZŠ M. R. Štefánika a časť do školského obvodu ZŠ Brezová, bude od septembra celá patriť do obvodu ZŠ Brezová.

Ulice Baltská, Dlhá, Fínska, Heinolská, Helsinská, Jazerná, Lúčna, Lužná, Robotnícka, Rybná, Sihoťská, J. Sibelia, M. Waltariho, P. Nurmiho a Veterná sa presúvajú zo školského obvodu ZŠ M. R. Štefánika do školského obvodu ZŠ Brezová.

Winterova ulica, ktorej časť patrila do školského obvodu ZŠ M. R. Štefánika a časť do obvodu ZŠ Holubyho, bude od septembra celá patriť do školského obvodu ZŠ M. R. Štefánika. Rovnako i celá Teplická ulica.

Žilinská cesta a Ulica A. Hlinku sa začlenia do školského obvodu ZŠ Mojmírova.

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola