Piešťany žili minulý týždeň umierajúcim hokejom

Téma piešťanského mládežníckeho hokeja nabrala na svojej intenzite verejných vyhlásení v úvode minulého týždňa zvolanou tlačovkou primátora Petra Jančoviča. Následne pokračovala emotívnym protestom samotných mladých hokejistov pred radnicou a riešenia na zachovanie hokeja v Piešťanoch hľadali aj mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní. Pointa problému, že mladí hokejisti nateraz nemajú v Piešťanoch svoj domáci ľad, definitívne riešenie nenašla a hokejisti sa naďalej budú musieť uspokojiť s prísľubmi.

Na schodisko radnice protestujúci nainštalovali symbolický cintorín piešťanského hokeja. (Autor: pror)

Hráči HK Havrani nemajú svoj domovský ľad od jari minulého roka, keď zimný štadión pre technické problémy vtedajší nájomca uzavrel. A ako primátor Peter Jančovič v úvode minulého týždňa na tlačovej konferencii informoval novinárov, v lete minulého roka Mesto Piešťany zmluvu o prenájme štadiónu vypovedalo a začalo ho opravovať.

Prvé investície smerovali ešte v lete do rekonštrukcie strechy, vybudovania zabezpečovacích systémov a spracovania projektovej dokumentácie na generálnu opravu chladiacej technológie. Mesto na tento účel preinvestovalo 207-tisíc eur.

Pri zostavovaní mestského rozpočtu pre rok 2023 v závere minulého roka v ňom poslanci vyčlenili 480-tisíc eur na finančnú spoluúčasť pri výmene technológie chladenia. O zvyšnú sumu do celkovo odhadovaných 900-tisíc sa chce mesto uchádzať zo štátnych prostriedkov z Fondu na podporu športu. O pridelení štátnej dotácie sa má rozhodnúť do júna 2023.

Tieto informácie zrejme mladých hokejistov a funkcionárov klubu HK Havrani neuspokojili, pretože spolu s rodičmi riešia aktuálny existenčný problém hokeja v Piešťanoch, a tak so svojimi požiadavkami vyšli v stredu 15. februára pred mestský úrad, kde sa ich splnení dožadovali emotívnym protestom.

Ako nás priamo na zhromaždení informoval predseda občianskeho združenia HK Havrani, Michal Peško, klub hospodáril s ročným rozpočtom zhruba 185-tisíc eur a mesto ich vlani podporilo sumou 12-tisíc eur. Podľa tvrdení Peška im však narástli náklady na dopravu a „ľadohodiny“ na štadióne v Novom Meste nad Váhom, a tak by od mesta potrebovali na činnosť klubu ďalších 26-tisíc.

V rámci protestu nedošlo k stretnutiu vedenia mesta so zástupcami protestujúcich a o dôvodoch má každý svoju vlastnú verziu. Z prostredia hokejistov vychádzala výzva, aby primátor vyšiel pred úrad medzi nich, a Jančovič tvrdí, že čakal zástupcov protestujúcich u seba v kancelárii, o čom ich mal informovať.

O hokeji rokovali aj poslanci

Hokejová téma sa otvárala v rámci jednotlivých bodov rokovania aj nasledujúci deň, vo štvrtok 16. februára, na rokovaní mestského zastupiteľstva. Pri vystúpeniach zástupcov rodičov či jednotlivých poslancov sme sa tak dozvedeli, že okrem požadovanej sumy 26-tisíc eur na dofinancovanie zvýšených nákladov považujú hokejisti za priam existenčné sprevádzkovanie zimného štadióna už od 1. septembra tohto roka. Je to z dôvodu, že vtedy sa rozbiehajú súťaže jednotlivých mládežníckych kategórií, do ktorých by sa vraj bez domáceho klziska nemohli prihlásiť.

V rámci ďalšieho rokovania zastupiteľstva prišla na pretras téma zimného štadióna už v štvrtom bode. Ako uvádza predkladaný materiál, išlo o „Informáciu vo veci zimného štadióna v Piešťanoch ku dňu konania MsZ“. Rokovanie v tomto bode však poslanci odsúhlasili ako neverejné, čo bolo jeho predmetom, načrtli len následné uznesenia, o ktorých už hlasovali verejne.

Poslanci odsúhlasili zrušenie nájomnej zmluvy priestorov niekdajšieho Jágers Baru v objekte štadióna. Radnicu svojím uznesením zaviazali spracovať harmonogram prevzatia kompletného objektu štadióna, ako aj harmonogram jeho opravy. Zároveň poslanci schválili uznesenie, ktorým radnicu zaviazali pripraviť možnosti rekonštrukcie štadióna aj čisto len z mestských financií zrejme ako možnosť, ak by mesto takmer polmiliónovú dotáciu od štátu nezískalo. Zároveň má mesto podľa uznesenia poslancov zostaviť projektový tím, ktorý bude vytvorený zo zástupcov rodičov hokejistov, mestského úradu a Služieb mesta Piešťany.

K hokejovo-štadiónovej téme sa poslanci vrátili aj pri 16. bode rokovania pri návrhu úprav mestského rozpočtu. Do schvaľovaných zmien navrhovali zahrnúť i požadovaných 26-tisíc eur pre klub HK Havrani. Vedenie radnice informovalo, že ak chcú poslanci hokejistom pomôcť, je to vraj zákonne možné len cez rozpočtovú položku dotácií do športu. Zároveň však primátor Jančovič upozornil, že podľa ich preverenia hokejový klub nemá uzatvorenú žiadnu zmluvu o prenájme ľadu na štadióne v Novom Meste nad Váhom, a tak budú mať Havrani pri vyúčtovaní dotácie zrejme problém legálne preukázať čerpanie mestských peňazí na prenájom „ľadohodín“ na novomestskom štadióne.

Debatu v tejto oblasti v podstate ukončil poslanec a zároveň predseda mestskej komisie pre šport Ján Stachura, ktorý svojich kolegov uistil, že pri rozdeľovaní dotácií do športu komisia zohľadní krízový stav hokejových havranov. Na túto položku poslanci totiž už dávnejšie vyčlenili 100-tisíc, a tak je v plnej kompetencii športovej komisie naplniť súčasnú požiadavku klubu na 26-tisíc eur.

Záverečné zhrnutie udalostí

  • V pondelok 13. februára sa vedenie radnice stretlo s vedením klubu HK Havrani na objasnenie situácie okolo zimného štadióna, o čom hneď v ten deň radnica informovala na svojom facebookovom účte.
  • V utorok primátor zvolal tlačovku, kde problematiku objasnil novinárom.
  • V stredu Havrani zorganizovali protest pred mestským úradom, lebo vraj s riešeniami radnice nie sú spokojní a požadujú od mesta tiež 26-tisíc eur na dofinancovanie zvýšených nákladov na dochádzanie do Nového Mesta nad Váhom.
  • Vo štvrtok sa zišlo zastupiteľstvo na svojom pravidelnom rokovaní, ktoré jediné môže vyčleniť z mestského rozpočtu ďalšieho pol milióna eur na dofinancovanie opravy zimného štadióna, ak by pri uchádzaní sa o dotáciu od štátu nebolo mesto úspešné, a takúto možnosť svojím hlasovaním poslanci schválili. Požadovaných 26-tisíc na dofinancovanie hokejového klubu verejne na zastupiteľstve prisľúbil predseda športovej komisie Ján Stachura, ktorá má na šport v Piešťanoch vyčlenených od poslancov 100-tisíc eur.

Jediné, čo naďalej zostáva otázne, je, či sa mestu podarí zrealizovať generálnu opravu chladenia zimného štadióna do 1. septembra tak, aby mohli hokejoví mládežníci nastúpiť do svojich súťaží na domácom ľade.

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola