Kam na výlet vo Veľkej či Malej Fatre?

  • Inzercia
  • 22. februára 2023, 09:54

Veľká či Malá Fatra býva častým cieľom turistických výletov mnohých Slovákov i zahraničných turistov. Tieto regióny za svoju obľúbenosť a vysoké čísla návštevníkov nepochybne vďačia aj strategicky dobrej polohe. Nie je tam ďaleko ani z Bratislavy a ani z Košíc, rovnako sa tam dostanú turisti z Poľska či Českej republiky. Obľúbenosť tejto oblasti zvyšuje aj blízkosť ďalších zaujímavých miest, čo vytvára príjemný synergický efekt. Kam teda na výlet v týchto malebných regiónoch Slovenska?

Zdroj obrázku: zedspider / Shutterstock.com

Namiesto dopravných zápch historický hrad Strečno

Ak často cestujete cez severozápadnú časť Slovenska, určite ste už prechádzali cez Strečno. Tento úsek patrí medzi motoristami k tým neobľúbeným, vzhľadom na časté dopravné zápchy či nehody. Ak ste v pozícii spolujazdca, stačí sa pri prejazde cez tento úsek pozrieť nahor, a razom sa vám zmenia myšlienky. V rámci Malej Fatry totiž nájdeme Hrad Strečno, ktorého prvé osídlenie sa datuje dokonca ešte do doby železnej. Z hradu je malebný výhľad na blízke okolie. Neďaleko od neho sa nachádza stredoveká dedinka Paseka. Zaujímavosťou je, že táto dedinka tvorí dokonalý skanzen, pretože bola postavená ako verná kópia dobových stavieb. Ak teda hľadáte ubytovanie Malá Fatra, tak v Paseke zrejme úplne nepochodíte, no netreba zúfať. Aj v bezprostrednom okolí hradu Strečno či v celom regióne Malej Fatry je dostatok ubytovacích možností v podobe hotelov, apartmánov či chát.

Šútovo a vodopády

Ďalším tipom na výlet v Malej Fatre je Šútovo, a síce miestny vodopád či jazero. Do Šútova sa dostanete pomerne jednoducho odbočkou z hlavnej cesty, vedúcej smerom na Ružomberok. Medzi Šútovom a Kraľovanmi nájdete Šútovský vodopád s úctyhodnou výškou, ktorá dosahuje bezmála 40 metrov. Znie to niekedy až neuveriteľne, že aj keď v televízii obdivujeme napríklad Niagarské vodopády v USA, tak niečo podobné máme aj doma v Malej Fatre. Vodopád nie je to jediné, čo Šútovo ponúka. V lete sa totiž miestne jazero, ktoré vzniklo v bývalom kameňolome, mení na vyhľadávané prírodné kúpalisko. Ako teda sami vidíte, návšteva v Malej Fatre rozhodne nemusí byť ´len´ o lyžovaní či zimných športoch. Veď tento región žije nepretržite počas celého roka a dokáže prilákať turistov aj na turistiku, rekreáciu či ďalšie dovolenkové aktivity. S tým sa nevyhnutne spája aj dostatočná ponuka služieb v podobe reštaurácií či ubytovania.

Čarovná atmosféra Veľkej Fatry

Ak hľadáte niečo pokojnejšie a nie ste fanúšikmi davov, možno by ste mohli zvážiť dovolenku či výlet do regiónu Veľkej Fatry. Aj tam samozrejme chodí množstvo turistov, pretože je čo pozerať, na jednotlivých turistických cieľoch v prírode však zase nestretnete až toľko ľudí. Obľúbenými cieľmi sú túry na vrchy Tlstá či Ostrá, alebo na Ostredok, s bezmála 1600 metrami najvyšší vrch Veľkej Fatry. Pokiaľ hľadáte ubytovanie vo Veľkej Fatre, tak by sa vám mohli zapáčiť napríklad horské chatky či apartmány s autentickou atmosférou.

Jedinečný Vlkolínec či Likava

Do Veľkej Fatry  spadá aj Ružomberok a jeho okolie. Opäť platí, že aj keď sa Ružomberok môže javiť ako priemyselné mesto známe výrobou papiera, tak zdanie klame. V okolí sa nachádza viacero turistických trás a dve miesta, ktoré oceníte, ak máte radi históriu. Sú nimi obec Vlkolínec, ktorá je súčasťou dedičstva UNESCO. Pri návšteve Vlkolínca sa môžete pokochať zachovanou architektúrou ešte z obdobia stredoveku. Ďalej je tu hrad Likava, taktiež v bezprostrednej blízkosti Ružomberka. Z mesta je to na hrad príjemná prechádzka s nie tak náročným prevýšením. Samotná Likava ponúka nielen návrat do histórie v podobe zachovanej expozície, no aj malebné výhľady na najbližšie okolie Veľkej Fatry.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda