Bylinkárka radí: Kivi na energiu a ako céčko

  • Bylinkárka radí
  • 22. februára 2023, 23:30

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví kivi – aktinídiu čínsku.

(Autor: JJ Harrison)

Už názov napovedá, že kivi – aktinídia čínska (Actinidia Chinensis) pochádza z Číny, najviac sa však pestuje na Novom Zélande. Táto dvojdomá rastlina sa dá už pestovať aj u nás. Je to popínavý ker dorastajúci do výšky až 7 metrov. Mladé konáriky pokrývajú husté, chlpaté chĺpky. Listy sú striedavé, dlhé, rapavé, okrúhle. Samčie kvety sú veľké, žltobiele a vyrastajú jednotlivo z pazúch listov. Samičie kvety sú menšie, krémovo biele a tvoria krátke vrcholíky. Plod kivi je dnes známy po celom svete. Je oválny, elipsovitý, 5 až 10 centimetrov dlhý, a tiež je pokrytý hustou, chlpatou šupou. Dužina obsahuje malé čierne semienka, je zelená, šťavnatá a sladkokyslá.

Zbierame alebo kupujeme plody, ktoré užívame čerstvé alebo si ich môžeme nasušiť. Kto kivi pestuje, môže si nasušiť aj listy na čaj. Kivi obsahuje vitamín C, minerálne látky, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, luteín a zeaxantín. Jeho konzumovanie pôsobí ako prevencia proti infekciám a posilňuje imunitu, urýchľuje metabolizmus a produkciu hormónov, podporuje rast kostí, pomáha pri krvácaní ďasien a pri paradentóze. Toto ovocie tiež stimuluje činnosť svalov, posilňuje cievy a väzivovú tkaninu. Vrcholoví športovci ho konzumujú za účelom získavania energie a taktiež z dôvodu, že vitamín C v spojení s horčíkom zaisťujú metabolické procesy v našom organizme a stimuláciu svalov. Kivi dokonca pomáha proti stresu a chráni naše bunky pred poškodením.

Jedno kivi denne pokryje dennú dávku vitamínu C. Znižuje teplotu, rozpúšťa kamienky v močovom systéme, má antireumatické účinky, znižuje bolesť, opuchy kĺbov. Poslúži nám aj ako prevencia na zlepšenie funkcie pečene, sleziny a pankreasu. Chráni srdce, riedi krv, znižuje cholesterol. Masť z kivi sa používa pri liečbe roztrúsenej sklerózy.

Čaj z listov kivi

1 ČL listov kivi zalejeme 1/4 l vriacej vody, lúhujeme 10 minút, precedíme a užijeme. Nemá nejaké kontraindikácie, primerane môžu užívať aj tehotné ženy.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav