Primátora Vrbového navštívili Ukrajinky: Máte u nás dvere otvorené

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. februára 2023, 00:02

Precestovali viac ako tisíc kilometrov z hlavného mesta Ukrajiny až do malého mestečka pod šikmou vežou. Vrbové sa potom, čo Rusko vlani napadlo Ukrajinu, stalo útočiskom viacerých rodín. Niektoré z nich vo štvrtok 9. februára prijal vo svojej kancelárii primátor Štefan Kubík.

Ženy z Ukrajiny sa porozprávali s primátorom Štefanom Kubíkom (štvrtý zľava), ale aj s jeho zástupcom. (Autor: am)

Na vrbovský mestský úrad zavítali vo štvrtok štyri ženy dovedna s piatimi malými deťmi. Niektoré prišli z Kyjeva, iné z Ľvova, spájajú ich však podobné osudy, pre ktoré museli opustiť rodisko a chrániť životy svojich ratolestí ďaleko od domova. Dnes ich spája už i priateľstvo a bežné, každodenné problémy, ktoré prináša život.

Vo svojej kancelárii ich primátor Štefan Kubík prijal, aby im pripomenul, že je tu nielen pre Vrbovčanov, ktorí žijú v meste po celé generácie, ale aj pre nich. „Ak by ste čokoľvek potrebovali a bude to v mojej kompetencii, rád vám pomôžem,“ prihovoril sa ženám primátor potom, čo ich privítal a skonštatoval, že azda sa im v meste pod šikmou vežou páči. Spolu s ním dámy privítal aj jeho zástupca Matúš Opatovský a vedúci útvaru kultúry a školstva Ľubomír Bosák.

Deti dostali na pamiatku okrem sladkého prekvapenia aj knihy.

Slovensko-ukrajinské rozhovory sa nezaobišli bez zhodnotenia života v meste. „Vrbové je naozaj pekné mestečko. Páči sa nám tu,“ povedala jedna zo žien, ktorá na Slovensko prišla koncom vlaňajšieho leta potom, čo ruská ofenzíva začala napádať energetickú infraštruktúru. Vo Vrbovom našla útočisko nielen ona, ale aj jej dve malé deti, z ktorých jedno v čase príchodu nemalo ani rok, druhé malo od septembra zasadnúť do školských lavíc. Spoločne s ostatnými ženami sa vyslovili, že vo Vrbovom je množstvo pekných a výnimočných miest, z ktorých spomenuli napríklad šikmú vežu, pričom poznali i osobnosť Mórica Beňovského.

Kým maminy po čase strávenom na Slovensku a niektoré aj po absolvovaní pracovných skúseností rozumejú slovenskému jazyku, i keď hovoria istejšie po ukrajinsky, ich malí školáci majú hovorovú slovenčinu zvládnutú na nerozoznanie od rodených Slovákov. V niektorých momentoch zastávajú rolu tlmočníkov.

Okrem toho však, rovnako ako v každom dieťati, aj v nich tkvie nadanie, ktoré je potrebné rozvíjať už od mladého veku. U vrbovského primátora tak sedela nádejná tanečnica, ale aj zanietený šachista. Matky preto riešia aj logistické problémy, teda ako dopraviť deti na krúžok do Piešťan či ako riešiť zdravotnú starostlivosť. Zaujímali sa tiež o praktické veci, napríklad ako vyriešiť bežné preočkovanie svojich ratolestí.

Jedna vec však ženám v mestečku chýba, a tou je materský klub, respektíve priestor, v ktorom by sa mohli matky s deťmi do troch rokov stretávať aj v prípade nepriaznivého počasia. Primátor im prezradil, že istá možnosť zriadenia podobného, súkromného priestoru sa v meste rysuje, i keď zatiaľ to nie je potvrdené, keďže neprebehla verejná súťaž. „Keď to bude reálne, budeme vás informovať,“ prisľúbil Kubík. Na záver stretnutia si deti prevzali malý darček v podobe knižiek a sladkého prekvapenia.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof