Zimný štadión má termín ukončenia rekonštrukcie v decembri 2025

Už na najbližšie mestské zastupiteľstvo dostanú piešťanskí poslanci na rokovanie návrh na spolufinancovanie rekonštrukcie zimného štadióna pre podanie žiadosti o dotáciu z Fondu na podporu športu na projekt Rekonštrukcia technológie chladenia ľadovej plochy na Zimnom štadióne. Podľa dôvodovej správy tohto materiálu je termín ukončenia rekonštrukcie chladenia štadióna stanovený do 31. decembra 2025. Či mesto dotáciu vôbec dostane, sa dozvieme až v júli.

Na piešťanskom zimnom štadióne sa verejnosť korčuľovala naposledy pred rokom. (Autor: am)

Mesto Piešťany pripravuje podklady pre podanie žiadosti o dotáciu z Fondu na podporu športu. Jednou z povinných príloh je súhlas so spolufinancovaním projektu vo forme uznesenia zastupiteľstva. Predmetom projektu rekonštrukcie technológie chladenia ľadovej plochy je zmena doposiaľ používanej zastaranej technológie s nepriamym chladením za novú s priamym odparom chladiva. Rozsah rekonštrukcie technologického zariadenia sa bude týkať objektu strojovne chladenia a technologického kanálu vrátane potrubných rozvodov ľadovej plochy.

Výzva Fondu na podporu športu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku v rámci programu „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry“ bola vyhlásená 23. decembra 2022. Fond rozhodne o pridelení dotácie do 16. júla 2023. V prípade, ak ju mesto získa, konečný termín realizácie projektu rekonštrukcie je 31. december 2025.

Takmer milión eur potrebuje radnica len na generálnu opravu strojovne a výmenu chladiacich rozvodov pod ľadovou plochou.

Celkový rozpočet projektu podľa pripravenej projektovej dokumentácie predstavuje 959 669 eur. Spolufinancovanie projektu vo výške 30 percent predstavuje 287 900 eur, 40 percent 383 867 eur a 50 percent 479 834 eur. Nakoľko Mesto Piešťany nie je platcom DPH, uvedené sumy sú vrátane DPH. Konečná suma spolufinancovania uvedená v žiadosti o dotáciu bude výsledkom verejného obstarávania, no neprekročí 498 587 eur.

Piešťanský zimný štadión je mimo prevádzky od jari minulého roka. Jeho vtedajší nájomca to zdôvodnil havarijným stavom chladiaceho zariadenia a strechy štadióna. V lete dala radnica nájomcovi výpoveď a následne nechala zrekonštruovať zatekajúcu strechu v objeme investície zhruba 200-tisíc eur.

Kompletnú výmenu však potrebuje i chladiace zariadenie štadióna. Mesto má na tento účel v rozpočte vyčlenených zhruba pol milióna eur, zvyšok do sumy 959 669 eur potrebuje získať od štátneho Fondu na podporu športu.

Pre svoju existenciu sú na štadión najviac odkázaní hokejoví mládežníci. Bez materského štadióna sú v podstate už druhú sezónu. Podľa termínu dokončenia rekonštrukcie, ktorý je uvedený v dôvodovej správe návrhu uznesenia, domáci ľad v kúpeľnom meste nebudú mať ešte najbližšie dve sezóny. A tento „optimistický“ scenár je na stole len za podmienky, že štát na rekonštrukciu finančne aj prispeje.

Nedá nám v závere pripomenúť, že neistota, či peniaze na rekonštrukciu chladenia Mesto Piešťany vôbec získa, tu byť nemusela, keby v roku 2015 radnica vedená v tom čase Milošom Tamajkom a mestské zastupiteľstvo s väčšinou poslancov z populistického politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany nevrátilo štátu milión eur. Tie boli reálne na bankovom účte mesta účelovo viazané na výstavbu tréningovej haly a výmenu chladenia zimného štadióna.

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola