LED osvetlenie – ako osvetliť pozemok a rozmiestniť svetelné zdroje

  • Inzercia
  • 15. februára 2023, 15:04

Osvetlenie exteriéru si vyžaduje zohľadnenie niekoľkých faktorov, od účelu až po strategické rozmiestnenie jednotlivých LED svetelných zdrojov. Funkcia exteriérového osvetlenia nemá iba dekoratívny charakter, stará sa tiež o vašu bezpečnosť a zabezpečenie pozemku. Aké svetlo zvoliť pre osvetlenie konkrétnych oblastí vašej nehnuteľnosti?

Zdroj foto: Grisha Bruev / Shutterstock.com

Osvetlenie chodníkov a príjazdovej cesty

Pokiaľ ide o osvetlenie pozdĺž cesty, ktoré slúži na lepšiu navigáciu v tme, najlepšie je siahnuť po nízkoúrovňových svetelných zdrojoch, napr. zapustených podlahových LED svetlách.Rozhodnúť sa však môžete aj pre soklové osvetlenie v tvare stĺpika s integrovaným svetelným zdrojom či LED reflektory s bodcom, ktoré sa vyznačujú jednoduchou inštaláciou a sú vybavené kĺbmi pre usmernenie toku svetla.

Osvetlenie terasy a verandy

Stavte na kombináciu viacerých typov LED svietidiel, a to podlahové svietidlá, závesné svietidlá, napr. lampáše, ktoré budú predstavovať dekoratívny prvok a navodzovať príjemnú atmosféru, prípadne nástenné svietidlá, ktoré umiestnite po stranách verandy, a to čo najbližšie k vonkajšiemu okraju domu.

V blízkosti vchodov nájdu svoje miesto aj reflektory s pohybovým senzorom, vybavené jasnými LED žiarovkami, ktoré budú plniť úlohu zabezpečenia – okamžite zbadáte kohokoľvek, kto sa na vašom pozemku nachádza, keď senzor zachytí pohyb a reflektor sa rozžiari.

Osvetlenie záhradných prvkov

Osvetlenie záhradných komponentov, akými sú napríklad sochy, jazierka, okrasné dreviny, altánok či pergola, má primárne dekoratívny charakter. Dynamický vzhľad môžete navodiť za pomoci svetelných LED reťazí so šetrnými diódami, využiť môžete tiež solárne LED gule alebo LED reflektory, ktoré vrhnú svetlo na zaujímavé architektonické prvky.

Zdroj foto: Daniel Beckemeier / Shutterstock.com

Aký svetelný zdroj zvoliť

Medzi najobľúbenejšie typy zdrojov svetla v exteriéri patria LED žiarovky a solárne svetlá. LED osvetlenie je vyhľadávané hlavne vďaka dlhej životnosti, energetickej úspore a výkonnosti. Ak chcete na vonkajšom osvetlení ušetriť ešte viac, siahnite po solárnych svetlách, ktoré získavajú energiu zo slnečných lúčov, namiesto energie zo siete.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof