Európsky parlament ocenil osem stredných škôl zo Slovenska, medzi nimi aj piešťanské gymnázium

Európsky parlament ocenil osem stredných škôl zo Slovenska v rámci súťaže Euroscola. Do Štrasburgu tak pocestujú stredoškoláci z Giraltoviec, Košíc, Detvy, Sniny a Piešťan. V tlačovej správe o tom informovalo Tlačové stredisko Európskeho parlamentu (TSEP). Ako uviedlo, do tohtoročnej súťaže sa zapojilo 28 slovenských stredných škôl. Projekty jednotlivých škôl sa tematicky zamerali najmä na zmenu klímy, technológie, online bezpečnosť či príležitosti, ktoré EÚ prináša mladým.

Gymnázium Pierra de Coubertina. (Autor: am)

Na prvom mieste sa umiestnila Spojená škola v Giraltovciach, ktorá v rámci svojho projektu odpovedala na otázku „Čo robí Európa pre mňa?“. „Študenti zorganizovali viacero podujatí zameraných na rôzne vekové kategórie od detí v materských školách až po seniorov vrátane rovesníckeho vzdelávania, workshopov či diskusií so slovenskými europoslancami, odborníkmi a miestnymi politikmi,“ uviedlo TSEP. Na druhom mieste sa umiestnilo Evanjelické gymnázium J. A. Komenského v Košiciach, na treťom mieste Spojená stredná škola z Detvy, na štvrtom Gymnázium v Snine a na piatom mieste sa umiestnilo Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch. Školy, ktoré sa umiestnili na prvých piatich miestach majú možnosť zúčastniť sa pracovného dňa Euroscola v EÚ parlamente v Štrasburgu.

Na šiestom mieste sa umiestnila Obchodná akadémia v Dolnom Kubíne, na siedmom Gymnázium Jozefa Miloslava Hurbana v Čadci a na ôsmom mieste skončila Obchodná akadémia v Zlatých Moravciach. Tieto tri školy sú v pozícii náhradníkov a v prípade voľných termínov budú mať tiež možnosť ísť do Štrasburgu.

Ako uviedlo TSEP, zástupcov ôsmich víťazných tímov privítal v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek. Na slávnostnom vyhlásení víťazov sa osobne zúčastnili aj poslanci Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík, Ivan Štefanec a Michal Wiezik. Na diaľku sa štuSdentom prihovorili aj europoslanci Robert Hajšel a Martin Hojsík.

Projekt Euroscola spustil Európsky parlament v roku 1990. Euroscola je určená stredoškolákom, ktorí pod dohľadom a za pomoci svojich pedagógov organizujú podujatia na témy súvisiace s Európskou úniou. Cieľom projektu je diskutovať a dozvedieť sa viac o smerovaní, úspechoch a problémoch, ktorým čelí Európska únia, a o možnostiach, ktoré prináša mladým ľuďom.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola