Láka vás skialpinizmus?

Nik nežije večne, ale mnohí sa tak tvária. Mrhajú svojim časom, ktorý im uniká pomedzi prsty a neuvedomujú si, aký je čas vzácny. V konečnom dôsledku si však raz každý uvedomí, že celý svoj život má iba vo vlastných rukách.

(Autor: dreamstime.com)

Pred nami je ešte takmer celý rok 2023 a záleží len na nás, ako ho využijeme. V prvom rade je dobré prijať vonkajšie okolnosti, ktoré sa nedajú ovplyvniť a zamerať sa len na veci, ktoré sa ovplyvniť dajú. Z letopočtu 2023 si tak každý môže spraviť ten najlepší alebo najhorší rok svojho života. Je úplne jedno, koľko má rokov, kde pracuje alebo kde býva. Dôležitý je životný štýl, elán a optimizmus, no tiež stanovenie si cieľov, ktorých dosahovanie posúva človeka vždy vpred.       

Adrenalínové športy

Adrenalínové športy majú veľa priaznivcov, keďže vzrušujúce zážitky pomáhajú vyvetrať hlavu, eliminovať stres a zlepšiť fyzickú aj psychickú kondíciu. Pokiaľ aj vy patríte ku športovcom s dobrodružnou povahou a chcete sa odreagovať skvelým adrenalínovým športom, vyskúšajte skialpinizmus. Užite si pocit absolútnej slobody a nekonečný príval energie, ktorý tento krásny šport prináša. No nepreceňte kvalitný výstroj a vhodné športové oblečenie.   

Skialpinistický výstroj

Skialpinizmus spočíva v stúpaní do kopca a v jazde z kopca vo voľnej prírode. Keďže sa jedná o pomerne náročný šport, výstroj skialpinistu musí byť kvalitný a bezpečný. Skialp lyže vychádzajú zo zjazdových lyží, no rozdiel je v tom, že sú ľahšie a univerzálne. Skialp lyžiarky majú nízku hmotnosť a v členkoch sú ohybné. Podľa potreby fungujú buď ako fixná zjazdová obuv alebo ako obuv na chôdzu. Skialpinistické palice majú termoizolačné vlastnosti a sú výškovo nastaviteľné. Čo sa ochrany hlavy týka, prilby sú vyrobené z pevných a odolných materiálov, ktoré skialpinistovi poskytujú pri športovaní väčšie bezpečie. Značkové prilby sa vyznačujú mäkkou výstelkou a nízkou hmotnosťou. No športovcovi nesmie chýbať ani lavínová výbava – lavínový batoh s nafukovacími vakmi, sonda, vyhľadávač, lopata a iné pomôcky.                   

Skialpinistické oblečenie   Spodné oblečenie skialpinistu má byť z funkčných materiálov – polyamid, polyester, acryl, lycra a podobne, vrchné odevy musia byť zateplené a hlavne nepremokavé. Skialpinistická vetrovka a otepľovačky by mali mať vodný stĺpec okolo 8000 milimetrov, aby športovcovi poskytli dobrú ochranu pred vodou a zimou aj po dlhšom čase v nulových teplotách. Čo sa dolných zvrškov týka, skvelým tipom sú Northfinder nohavice, ktoré sú nielen pevné, vode a vetru odolné, ale aj maximálne pohodlné. Disponujú vynikajúcimi strihmi, tiež správnym pomerom tepelnej izolácie a priedušnosti. Skialpinista však nemôže podceniť ani výber rukavíc, ktoré musia byť dokonale zateplené a nepremokavé.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda