Poslanci neposunuli do druhého čítania novelu zákona o obecnom zriadení

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2023, 17:29

Národná rada SR dnes neposunula do druhého čítania novelu zákona o obecnom zriadení.

Cieľom návrhu bolo upraviť ďalšie podmienky týkajúce sa možnosti odčlenenia časti obce. Odčlenenie časti obce od obce malo závisieť aj od predchádzajúcej histórie odčleňovanej časti obce, od petície na rozdelenie obce, ktorú by muselo podporiť aspoň 60 percent oprávnených voličov odčleňovanej časti obce a taktiež by závisela od miestneho referenda, ktoré by sa uskutočnilo len v odčleňovanej časti obce. Návrh do parlamentu predložil poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Martin Fecko.

„Návrh vychádza z myšlienky, že obyvatelia obce, respektíve časti obce, majú ústavné právo podieľať sa na správe vecí verejných, a to na každej úrovni štátu. Obyvatelia okrajových častí obce, ktorí si tiež želajú mať v dostupnej blízkosti napr. fungujúcu materskú školu či dôstojný dom smútku, sú tak nepriamo diskriminovaní, keďže na riešenie ich problémov už finančné prostriedky nezvýšia,“ uviedol Fecko. Poslanec taktiež navrhoval, aby sa miestne referendum o rozdelení obce konalo len v odčleňovanej časti obce, pretože len tak možno zistiť skutočnú vôľu obyvateľov tej-ktorej časti obce.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava