Piešťanský aquapark – večná téma

Téma „piešťanského aquaparku“ bude pre piešťanských politických populistov zrejme večná. V predchádzajúcom týždni sa pri nej pristavil i regionálny politik, mestský poslanec a zároveň poslanecký asistent za vládnu stranu OĽaNO Tomáš Hudcovič. Na svojom webe zverejnil informácie o priebehu stavebného konania aquaparku, ktoré potenciálny investor zatiaľ nezvláda ukončiť zákonným spôsobom. Avšak spôsob informovania verejnosti, ktorý Hudcovič zvolil, je neúplný a bez uvedenia podstatných súvislostí.

Realitu zrejme najlepšie demonštruje táto jama na pozemku za poliklinikou, kde by podľa tvrdení z roku 2018 mal dnes stáť aquapark. (Autor: pror)

Názov materiálu, ktorý Tomáš Hudcovič zverejnil, znie „Plánovanému akvaparku pri poliklinike Mesto Piešťany zamietlo návrh na územné rozhodnutie o umiestnení stavby“.

A k akým emóciám verejnosti nadpis smeruje, je aj vidieť podľa reakcií k materiálu na sociálnej sieti.  Samozrejme, dať priestor na vyjadrenie dotknutej samospráve, ktorú Hudcovič na základe svojho poslaneckého mandátu tiež zastupuje, sa už nenamáhal. Ak by to urobil, nadpis jeho článku by musel byť napríklad v znení „Investor aquaparku nedokázal splniť požiadavky stavebného zákona“. A túto skutočnosť konštatoval svojimi rozhodnutiami i nadriadený piešťanskému stavebnému úradu – Okresný úrad v Trnave.

Sľubov tu už bolo

Dali sme priestor na vyjadrenie k Hudcovičovmu materiálu piešťanskému primátorovi Petrovi Jančovičovi. Podľa neho text Tomáša Hudcoviča je sformulovaný tak, že je zavádzajúci a nepravdivý. „Téma aquaparku je už dlhodobo populisticky zneužívaná. Ak niekto tvrdí, že mu kladieme prekážky, zavádza. Naopak, ja osobne tak ako každý obyvateľ mesta by som bol nadšený z jeho výstavby. Na to je však potrebné, aby investor aquaparku spracoval podklady pre stavebný úrad v súlade so zákonom a územným plánom mesta,“ uviedol primátor.

V rozpore s územným plánom mesta je v prípade aquaparku len časť plánovaného parkoviska.

Podľa Jančoviča problémom stavebného konania na stavebnom úrade v prípade tohto objektu nie je samotná stavba budov aquaparku. Problematická je len časť parkoviska, ktorú investor naprojektoval tak, že zasahuje do pásma, ktorá je podľa územného plánu mesta vyhradené pre most, ktorý by mohol v budúcnosti nahradiť most Krajinský. „Územný plán je dokument, ktorý schvaľuje svojím hlasovaním mestské zastupiteľstvo. Ak by Hudcovič chcel investorovi úprimne vyhovieť, môže v rámci rokovania zastupiteľstva uplatniť svoj mandát z volieb a ako poslanec navrhnúť uznesenie, ktorým by poveril mestský úrad zmeniť územný plán v zmysle požiadavky investora aquaparku, a nemusí o tom písať na internete. Samozrejme, podmienkou je, že s takým názorom jedného poslanca sa stotožní nadpolovičná väčšina zastupiteľstva,“ vysvetlil nám primátor.

I keď stavba nového mosta nie je na programe dňa a zrejme ani najbližších niekoľko rokov nebude, zrušiť stavebnú rezervu na jeho výstavbu by bolo podľa primátora obrovskou chybou. „Mesto túto cestu s viaduktom nikdy stavať nebude, lebo nejde o miestnu komunikáciu. Je klasifikovaná ako cesta druhej triedy a výstavba mosta je v kompetencii Trnavskej župy. A podľa nášho názoru je to aj najlepší priestor na preklenutie Váhu v meste a zároveň mimo centra mesta,“ doplnil Jančovič.

Aquapark a kriminálnici

Pristavme sa však aj pri investorovi, o ktorom sme už neraz i v súvislosti s miestnym politickým folklórom písali.

Na jar v roku 2015 na tlačovej konferencii predstavil vtedajší čerstvo zvolený primátor Miloš Tamajka zástupcu českej spoločnosti Z-Group Zdeňka Zemeka st.

Na jar roku 2015 na tlačovej konferencii predstavil vtedajší čerstvo zvolený primátor Miloš Tamajka zástupcu českej spoločnosti Z-Group Zdeňka Zemeka st. Na tomto stretnutí s novinármi ohlásila podnikateľská rodina Zemekovcov záujem postaviť v Piešťanoch aquapark. Následne sa však preukázali skutočnosti, že dvaja z troch členov rodinného podnikateľského klanu Zemekovcov, konkrétne synovia Zdeňka Zemeka st., boli v Čechách trestne stíhaní za ekonomickú trestnú činnosť veľkého rozsahu.

Na čas agenda výstavby piešťanského aquaparku utíchla. Blížili sa však komunálne voľby v roku 2018 a vtedajší primátor Tamajka v rámci predvolebného boja vytiahol spoločensky už roky rezonujúcu tému výstavby aquaparku. Zrejme celé Piešťany si spomenú na textovú správu, ktorú v novembri 2018 obyvatelia mesta dostali do mobilných telefónov. Uvádzalo sa v nej, že sen sa stal skutočnosťou a v Piešťanoch sa začal stavať aquapark. Sponzorovanú reklamnú SMS podpísala spoločnosť Z-Group.

SMS pre obyvateľov mesta o začatí výstavby aquaparku podpísala firma Z-Group.

V rovnaký deň sa zástupca firmy Z-Group Vlastimil Semela spolu s vtedajším primátorom Tamajkom na lúke za poliklinikou postavili pred novinárov, naliali sekt do pohárikov na prípitok a ponúkali chlebíčky na mieste geotermálneho vrtu. „Pompézne“ spoločne oznámili, že dnes je ten deň, keď sa Piešťancom splnil sen a začína sa stavať aquapark.

Miloš Tamajka spolu so zástupcom firmy Z-Group Vlastimilom Semelom v roku 2018 ohlásili pred novinármi začiatok výstavby aquaparku.

Bolo to však len zinscenované divadielko pár dní pred voľbami na oblbnutie ľudí. Stavebník, firma Z-Group, totiž v rámci stavebných procesov disponoval len ohláškou drobnej stavby, čo im postačovalo na zakopanie kusa kábla a rúry vedúcich odnikadiaľ nikam uprostred trávnika na Rekreačnej ulici.

Dôkazom zavádzania ľudí v roku 2018, o ktoré sa snažili Tamajka spolu so Semelom, bola i listina zverejnená na stránkach radnice v roku 2020 s názvom Územné rozhodnutie o umiestnení stavby. Tento dokument bol totiž priamym úradným dôkazom, že „začatie“ výstavby aquaparku v roku 2018 bol podvod.

Zároveň však bol tento dokument z roku 2020 úradným oznamom, čo všetko musí stavebník zabezpečiť, aby vôbec stavebný úrad začal proces schvaľovaní a povolení v stavebnom konaní. A podľa v súčasnosti zverejneného materiálu na stránkach mesta sa stavebník so všetkými zákonnými požiadavkami stavebného úradu nevysporiadal a ten proces vydania stavebného povolenia zastavil.

Pred voľbami v roku 2018 aj na svojej stránke na sociálnej sieti Tamajka tvrdil, že aquapark sa začne stavať už o pár dní.

Piešťanskou vodou môžu len „kúriť“

Vo zverejnenom územnom rozhodnutí z roku 2020 sú aj nasledovné informácie. Napríklad Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky firme Z-Group zakazuje vykonávať všetky činnosti, ktoré by mohli ovplyvniť fyzikálne, chemické, mikrobiologické a biologické vlastnosti prírodnej liečivej vody i jej využiteľné množstvo. Geotermálny prameň, ktorým za poliklinikou Z-Group disponuje, nie je totiž len teplá voda z podzemia, ale podľa rozborov je vodou piešťanského typu a jej nadmerné odčerpávanie by mohlo mať zásadný vplyv na ďalšiu existenciu kúpeľníctva v meste.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň konštatuje: „Právnické osoby a fyzické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenia s využívaním termálnych vôd a minerálnych vôd alebo ich plnia do spotrebiteľských obalov, nesmú tieto vody označovať ako liečivé a zariadenia ako liečebné a ako také ich nesmú ani propagovať, ak neboli podľa tohto uznané za prírodné liečivé zdroje a nebolo vydané povolenie na prevádzkovanie prírodných liečebných kúpeľov alebo kúpeľných liečební.“

Podľa informácií z územného rozhodnutia z roku 2020 navrhovaný objekt Therme parku má mať kapacitu 150 lôžok, kapacita kongresovej sály je 200 miest. V objekte sú zamýšľané priestory pre celkovú relaxáciu organizmu – priestory pre masáže, bazény, saunový raj a reštaurácie pre návštevníkov. Predpokladaná maximálna kapacita je asi tisíc návštevníkov v zimnom období a 2200 návštevníkov v letnom období za deň. V objekte majú byť umiestnené vnútorné bazény: plavecký, výplavový, zážitkový, detský plytký, detský hlbší, minerálny termálny, whirlpool, whirlpool slaná voda, surf aréna. Podľa popisu majú byť zväčša vyhrievané vodou z geotermálneho vrtu.

Na úplné dokreslenie serióznosti českej firmy Z-Group ešte musíme dodať, že problém nie je len v tom, že zástupca spoločnosti Vlastimil Semela sa v roku 2018 spolupodieľal na zavádzaní Piešťancov. Nutné je dodať, že dvaja z trojice vlastníkov rodinnej firmy – bratia Zdeněk a Alexander Zemekovci – boli právoplatne odsúdení na nepodmienečné tresty väzenia za miliónové podvody vo svojej vlasti.

„Aquapark“ Sĺňava.

Aquapark sa už raz „staval“

Nie všetkému je možné veriť, čo súkromné firmy pre získanie pozemkov a stavebných povolení verejne nasľubovali. Dôkazom je i nešťastný osud kúpaliska Sĺňava v katastri obce Banka. „Aquapark, ktorý by mal lákať rekreantov z celého okolia, chcú vybudovať v obci Banka v okrese Piešťany v areáli bývalého kúpaliska Sĺňava. Nový komplex obsiahne celý rad atrakcií. Návštevníci v ňom nájdu sedem bazénov, doplnia ich športoviská, relaxačné centrá a ďalšie možnosti oddychu pre dovolenkárov. Vodný svet bude stáť približne 300 miliónov korún a do štyroch rokov by mal fungovať,“ písala vo svojej  správe tlačová agentúra SITA v roku 2005.

A aká je v tomto prípade realita kúpaliska Sĺňava, je všeobecne už celé roky známe.

95 Shares

Najnovšie správy

Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav