Basketbalistky SR hrajú v Piešťanoch o postup na ME

Basketbalistky Slovenska sa v nedeľu podvečer zišli v Piešťanoch, kde dvomi domácimi zápasmi so Švajčiarskom (vo štvrtok 9. februára o 18.00 h) a Luxemburskom (v nedeľu 12. februára o 19.00 h) zakončia účinkovanie v H-skupine kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2023, ktoré sa konajú v Slovinsku a Izraeli 15.-25. júna.

(Autor: Laco Duračka)

Tréner Juraj Suja a jeho realizačný tím nominoval na toto dvojstretnutie 14 hráčok, ktoré zabojujú o miestenku na finálovom turnaji. Z pôvodnej nominácie na poslednú chvíľu vypadla ďalšia z dôležitých hráčok, Nikola Dudášová, ktorú z účasti vyradilo zranenie lýtka podobne ako kapitánku Barboru Wrzesiński. Na jej miesto realizačný tím dodatočne nominoval Emu Rodákovú z Young Angels Košice.

Slovenky sú pred februárovým asociačným termínom v jasnej pozícii. Taliansko si ako istý víťaz skupiny už v predstihu zabezpečilo postup na európsky šampionát a naše družstvo tak čaká boj o druhú priečku, cez ktorú je možnosť dostať sa na ME. Ďalej okrem víťazov desiatich skupín idú štyri najlepšie tímy z druhých miest a túto zostavu dopĺňa Izrael so Slovinskom ako organizátori podujatia.

„Stále hráme o postup, šanca je reálna. Nezáleží to úplne len od nás, ale my si chceme splniť to, čo potrebujeme, aby sme po dvoch našich zápasoch živili šancu. K dispozícii sa snažíme mať to najlepšie, čo môžeme mať,“ uviedol tréner Sloveniek Suja.

Reprezentačný tím začal s prípravou v nedeľu 5. februára, cieľom je uspieť v oboch zápasoch a zabezpečiť si 13. účasť v ére samostatnosti na majstrovstvách Európy. Suja verí, že v Piešťanoch ich za víťazstvami poženie zaplnená Diplomat aréna, ako to býva zvykom na zápasoch Piešťanských Čajok: „V Piešťanoch je vždy výborná atmosféra a všetci veríme, že ľudia nás prídu podporiť a budú naším šiestym hráčom v zápasoch o postup na ME. My sa budeme snažiť kvalitný podať výkon za hranicami našich možností a hlavne nechať na palubovke srdce.“

V jeho výbere sú piešťanským fanúšikom dobre známe Čajky Alica Moravčíková a Natália Martišková, ale aj bývalé hráčky piešťanského klubu Sabína Oroszová, Ivana Jakubcová a Terézia Páleníková, ktoré posledné roky pôsobia na prestížnych adresách v zahraničí. V realizačnom tíme je tiež výrazná piešťanská stopa – asistentom Suju je tréner Čajok Peter Jankovič, manažérom reprezentácie je športový manažér Čajok Tomáš Horký a o komfort hráčok sa starajú tiež maséri Marián Vlkovič a Erika Šerfőzőová i bývalý fyzioterapeut Čajok Michael Bujňák.

Obmedzený počet akciových vstupeniek na dvojzápas je už v predaji v reštaurácii Diplomat aréna v pracovných dňoch od 11:00 do 13:30. Vstupenky na jednotlivé zápasy si tiež môžete zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal.sk.

Nominácia Slovenska proti Švajčiarsku a Luxembursku: Alexandra Buknová, Lucia Hadačová, Viktória Havranová, Soňa Svetlíková (všetky MBK Ružomberok), Ivana Jakubcová (Union Féminine Angers/Franc.), Natália Martišková, Alica Moravčíková (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec/Poľ.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Terézia Páleníková (CDB Clarinos Tenerife/Špan.), Ema Rodáková (Young Angels Košice), Veronika Remenárová (Rutronik Stars Keltern/Nem.), Radka Stašová (Al-Qázeres Extremadura/Špan.), Stella Tarkovičová (GiroLive Panthers Osnabrück/Nem.)

Program H-skupiny kvalifikácie ME 2023 žien:

štvrtok 9. februára

18:00 Slovensko – Švajčiarsko

19:00 Luxembursko – Taliansko

nedeľa 12. februára

17:00 Švajčiarsko – Taliansko

19:00 Slovensko – Luxembursko

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea