Ako sa vyhnúť suchej pokožke na rukách v zime? Užitočné rady

  • Inzercia
  • 3. februára 2023, 13:16

Pokožka rúk je veľmi jemná a rýchlo schne – v zime je obzvlášť vystavená dehydratácii, omrzlinám a popraskaniu. Počas mrazov sú ruky suché a červené, preto je potrebné venovať osobitnú pozornosť ich ochrane a starostlivosti.

girl with cold hand in winter season (Autor: hebe.com/sk)

Zimné rukavice sú najdôležitejšie, majte ich vždy v kabelke a pred odchodom von si ich oblečte. Zabráňte kontaktu s chemikáliami (umývanie riadu, dotýkanie sa chemicky nasiaknutých handričiek), najmä keď je pokožka popraskaná. Postarajte sa o jej regeneráciu. Pamätajte, že stojí za to obmedziť kontakt pokožky s vodou na nevyhnutné minimum.

Starostlivosť o ruky v zime je komplikovaná a časovo náročná. To všetko preto, že malý počet mazových žliaz znamená, že tukový ochranný film na pokožke rúk je veľmi jemný a mizne pri každom umývaní. Trvá niekoľko hodín, kým sa obnoví. Kým sa tak stane, určite sa nevyhnete ďalšiemu kontaktu s vodou a mydlom.

Na druhej strane veľký počet potných žliaz spôsobuje rýchle vysušenie pokožky rúk. Najmä ak je vonku mráz (vtedy klesá vlhkosť vzduchu) a byt je prekúrený. Zbavené ochrannej vrstvy a vysušené ruky sú červené, drsné, popraskané.

Vitamíny a minerály

Veľmi suchá pokožka rúk v zime bude potrebovať vhodné zložky na regeneráciu – aplikované zvonku, ale aj použité zvnútra. Dodajte telu správnu dávku vitamínov potrebných na výživu pokožky: vitamín E, vitamíny skupiny B, minerály: zinok, horčík a selén.

Stojí za to používať prírodné mydlá obsahujúce hydratačné a výživné zložky. Prírodné oleje a bambucké maslo v nich obsiahnuté a glycerín zabraňujú strate vody z epidermy, zjemňujú a vyživujú pokožku. Bambucké maslo obsahuje veľa vitamínu E a mimochodom pomáha pri obnove ochrannej bariéry pokožky

Krém na ruky – kľúč k úspechu

V Hebe máte naozaj veľký výber týchto produktov. Stav suchej pokožky zlepšia typické regeneračné krémy. Udržia ho výživné krémy. A jej opakovanému výskytu zabránia ochranné krémy, ktoré vytvárajú bariéru a podporujú epidermálny tukový obal.

Ochranný krém na zimu by mal brzdiť odparovanie vody z vonkajších vrstiev epidermy, vyživovať –​obsahovať vitamíny, chrániť pred tepelnými stratami.

Je dobré, ak je krém hustý, pretože sa síce ťažšie vmasíruje, ale pevnejšie priľne k pokožke. Ak trávite veľa času pri počítači, namažte si ruky hydratačným krémom. Najlepšie sú tie s glycerínom a silikónom, ktorý posilňuje ochranný plášť rúk.

Vyberajte si krémy s vitamínmi A a E, parafínom, rastlinnými olejmi, bambuckým maslom, vazelínou, alantoínom a močovinou. Tieto zložky dodajú prípravkom silu regenerácie, hydratácie a starostlivosti. Nasze kremy opierają się na tych dobroczynnych substancjach. Nesenzibilizujú, nedráždia. Pozrite sa na to v sieti hebe.

Okluzívne prípravky

Musíme si uvedomiť, že suchá a sterilná pokožka môže začať praskať. Navyše k tomu prispieva aj zima so suchým vzduchom, vetrom a nízkymi teplotami. A to zase vytvára riziko infekcie. Zdravý rozum a zodpovedný prístup k hygiene a bezpečnosti – na to by sme mali pamätať predovšetkým. Trhlina je hlboký lineárny defekt v epidermis a dermis, často zasahujúci hlbšie vrstvy kože, po hojení môže zanechať aj jazvu. Ako už bolo povedané, trhlina je porušením anatomickej kontinuity kože, preto ju treba liečiť ako menšiu ranu.

Ako na to? Najdôležitejšia je podpora ochrannej hydrolipidovej vrstvy praskajúcej pokožky. V tejto situácii budú fungovať produkty, ktoré majú okluzívny účinok. Oklúzia je relatívne nový fenomén, ktorý sa podrobne klinicky skúmal. Je to vrstva, ktorá je vylučovaná mazovými a potnými žľazami, pričom vytvára lipidový obal – teda polopriepustný uzáver. Všetka kozmetika, ktorá podporuje a napodobňuje úlohu tohto prirodzeného,​mastného filmu, ktorý vytvára naša pokožka, má okluzívny účinok. Čo použiť na zakrytie prasklín pokožky rúk v zime? Odpoveď je zrejmá, musíme si vybrať okluzívnu kozmetiku: krémy, masky, maslá, balzamy. Produkty bez vody, s obsahom mastných kyselín a prírodných voskov, majú okluzívny účinok – vytvárajú na povrchu pokožky ochrannú vrstvu alebo ju obnovujú a dopĺňajú. Neblokujú prístup vzduchu a umožňujú pokožke „dýchať”.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard