Ženská reprezentácia zakončí kvalifikáciu v Piešťanoch, v nominácii sú aj Čajky Martišková s Moravčíkovou

Dvomi domácimi zápasmi so Švajčiarskom (štvrtok 9. februára o 18.00) a Luxemburskom (nedeľa 12. februára o 19.00 h) sa v Piešťanoch pre slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu zakončí účinkovanie v kvalifikačnej H-skupine o postup na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli (15.-25. júna). Tréner Juraj Suja a jeho realizačný tím nominoval na toto dvojstretnutie 14 hráčok, ktoré zabojujú o miestenku na finálovom turnaji.

Basketbalové reprezentantky odohrajú v Piešťanoch kvalifikačné zápasy proti Švajčiarsku a Luxembursku. (Autor: Laco Duračka)

Slovenky sú pred februárovým asociačným termínom v celkom jasnej pozícii. Taliansko si ako istý víťaz skupiny už v predstihu zabezpečilo postup na európsky šampionát a naše družstvo čaká boj o druhú priečku, cez ktorú je možnosť dostať sa majstrovstvá Európy. Ďalej okrem víťazov desiatich skupín idú štyri najlepšie tímy z druhých miest a túto zostavu dopĺňa Izrael so Slovinskom ako organizátori podujatia.

„Stále hráme o postup, šanca je reálna. Nezáleží to úplne len od nás, ale my si chceme splniť to, aby sme po dvoch našich zápasoch živili šancu. K dispozícii sa snažíme mať to najlepšie, čo môžeme mať. Za týždeň a pol sa ešte môže udiať veľa vecí, ale veríme, že k žiadnym ďalším zdravotným problémom nepríde,“ uviedol tréner Slovenska Juraj Suja.

V porovnaní s novembrovými zápasmi nie sú v nominácii takmer žiadne zmeny, je napokon iba jediná a vynútená. Zranenie vyradilo z hry Barboru Wrzesińskú, jej miesto zaujala Viktória Havranová z MBK Ružomberok. Dlhodobejšie nie je k dispozícii ani Žofia Hruščáková, inak má realizačný tím k dispozícii všetky opory z predošlých reprezentačných okien.

„Žiaľ, situácia sa vyvinula tak, že na poslednú a najdôležitejšiu časť kvalifikácie o postup na ME sa musíme zaobísť bez kľúčovej hráčky a kapitánky Barbory Wrzesińskej, ktorá má z decembra stále zranené lýtko. Intenzívne sme komunikovali a živili sme nádej, ale tento súboj s časom sme prehrali, pretože Barbora ešte netrénuje v plnom zaťažení. Žofia Hruščáková absolvovala operáciu kolena a hoci už pomaly finišuje s rehabilitáciou, aktuálny zdravotný stav jej ešte nedovoľuje hrať v zápasoch,“ vyjadril sa k absenciám manažér tímu Tomáš Horký.

Reprezentačný tím začne s prípravou v nedeľu 5. februára, cieľom je uspieť v oboch zápasoch a zabezpečiť si 13. účasť v ére samostatnosti na majstrovstvách Európy.

Nominácia SR na zápasy proti Švajčiarsku a Luxembursku: Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (Atomerőmű KSC Szekszárd, Maďarsko), Ivana Jakubcová (Angers – Union Feminine Basket 49/Francúzsko), Lucia Hadačová (MBK Ružomberok), Viktória Havranová (MBK Ružomberok), Natália Martišková (Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec/Poľsko), Alica Moravčíková (Piešťanské Čajky), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maďarsko), Terézia Páleníková (CDB Clarinos Tenerife/Španielsko), Veronika Remenárová (Rutronik Stars Keltern/Nemecko), Radka Stašová (Alter Enersun Al-Qázeres/Španielsko), Soňa Svetlíková (MBK Ružomberok), Stella Tarkovičová (Osnabrueck SC/Nemecko)

Realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič a Miloslav Michálik – asistenti trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Michael Bujňák – fyzioterapeut, Erika Šerfőzőová a Marián Vlkovič – maséri

Program H-skupiny kvalifikácie ME 2023 žien:

štvrtok 9. februára:

18.00 h: Slovensko – Švajčiarsko (v Piešťanoch)

19.00 h: Luxembursko – Taliansko

nedeľa 12. februára:

17.00 h: Švajčiarsko – Taliansko

19.00 h: Slovensko – Luxembursko (v Piešťanoch)

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola