Mesto má už zriadené odborné komisie, samospráva môže plnohodnotne fungovať

Minulotýždňové piešťanské mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí sfunkčnilo i činnosť mestských odborných komisií. I keď poslanci väčšinou obsadili komisie pre toto volebné obdobie na sklonku minulého roka na svojom ustanovujúcom zastupiteľstve, k ich plnému sfunkčneniu došlo až hlasovaním zastupiteľstva v stredu 25. januára potvrdením členov komisií z radov verejnosti.

(Autor: pror)

Odborné komisie sú poradnými, iniciatívnymi a kontrolnými orgánmi mestského zastupiteľstva, nemajú však rozhodovaciu právomoc. Komisie zriaďuje zastupiteľstvo na svojom ustanovujúcom zasadnutí. Zložením sľubu novozvolených poslancov zanikajú všetky komisie zriadené v predchádzajúcom volebnom období. Členovia komisií z radov poslancov zastávajú najmä pozície ich predsedov a podpredsedov. Komisie majú maximálne deväť členov a väčšinu tvoria zástupcovia odbornej verejnosti. Počet členov z poslaneckých radov je rôzny, preto aj počet z radov verejnosti nie je v každej komisii rovnaký. Okrem komisie pre legislatívu a právo, kde bol nízky záujem zo strany verejnosti, všetky komisie naplnili maximálny počet členov deväť.

Komisia pre legislatívu a právo: Jej poslaním je spracovávať a predkladať stanoviská k návrhom všeobecne záväzných nariadení mesta a k sporným právnym otázkam mesta vo vzťahu k iným právnym subjektom či k návrhom upravujúcim zmluvné vzťahy mesta s inými subjektmi z hľadiska formy a právnych záruk. Predsedá jej viceprimátor Ján Krupa, podpredsedom je Tomáš Hudcovič. Členov komisie z radov verejnosti tvoria: Adriana Ručkayová, Andrej Polák, Martina Babelová, Peter Kubala a Roman Súcky.

Komisia pre životné prostredie sa vyjadruje k všetkým dôležitým aktivitám v meste, ktoré ovplyvňujú životné prostredie v oblasti odpadového a vodného hospodárstva, ochrany ovzdušia, tvorby a starostlivosti o zeleň, ochrany prírody a krajiny. Predsedom je Michal Fiala, podpredseda Ján Šmída a členom z radov poslancov Róbert Hoš. Členov z radov verejnosti zastupiteľstvo zvolilo v zložení: Adam Raksányi, Peter Tremboš, Silvia Rusnáková, Katarína Miklovičová, Matej Štefunko a Katarína Gregušová.

Komisia pre financie a podnikanie spracúva a predkladá stanoviská predovšetkým k rozpočtu mesta, k problematike miestnych daní a poplatkov a k hospodárskym výsledkom mestských organizácií. Komisiu povedie Michael Niepel, podpredsedom je Andrej Klapica a členom z radov poslancov Marián Seitler. Komisiu doplnia zvolení členovia z radov verejnosti: Martin Vlachynský, Dušan Brečka, Martin Zeman, Tomáš Nerád, Monika Szobolovská a Marián Škorník.

Komisia pre výstavbu, dopravu a územné plánovanie: Do kompetencie komisie patria stanoviská k významným investičným i neinvestičným zámerom na území mesta, ale spracúva a predkladá i stanoviská k návrhom organizácie dopravy v meste. Predsedníčkou je architektka Eva Rohoňová a zástupcom Remo Cicutto. Zvolení členovia z radov verejností sú: Lívia Gažová, Jakub Klikáč, Zuzana Petrášová, Jana Hlaváčová, Jozef Tomaga, Hana Pernecká a Ľubomír Streicher.

Komisia pre školstvo a mládež predkladá stanoviská k návrhom rozvoja školstva, vzdelávania a starostlivosti o mládež. Komisiu bude viesť predsedníčka Iveta Babičová a podpredseda Ján Šmída. Členovia komisie z radov verejnosti sú: Ingrid Galková, František Gloss, Gabriela Kiššová, Lukáš Mencl, Eva Macánková, Michala Moravcová a Mária Plšková.

Komisia pre kultúru a cestovný ruch spracúva stanoviská k návrhom rozvoja rekreácie na území mesta i stanoviská k finančným príspevkom poskytovaných mestom na kultúrne aktivity. Predseda je Michal Bezák, zástupkyňou Alžbeta Švorcová. Členmi komisie sú aj poslanci Martin Valo a Adriana Drahovská. Jej členmi z radov verejnosti sa stali: Igor Paulech, Dušan Ďurčák, Katarína Hulíková, Kata Sedlak a Alžbeta Vlčková.

Komisia pre šport a telovýchovu predkladá stanoviská k návrhom rozvoja športu na území mesta. Predsedom je Ján Stachura, podpredsedom Jozef Drahovský a členmi z radov poslancov sú Jaroslav Rybárik a Marián Seitler. Členmi komisie z radov verejnosti sú: Peter Bohuš, Martina Hrdinová, Ladislav Lacko, Ján Vrábel a Tomáš Horký.

Komisia pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie spracúva a predkladá stanoviská k návrhom v oblasti poskytovania zdravotníckych služieb i stanoviská k návrhom v oblasti sociálnej starostlivosti o obyvateľov. Predseda je Martin Cifra a podpredsedníčkou Marcela Sedláková. Členovia komisie z radov verejnosti sa stali: Igor Gloss, Lucia Janechová, Miriam Pazdera, Alena Heřmánková, Mária Gabovičová, Jana Horváthová a Zuzana Kráľová.

Komisia na ochranu verejného záujmu sa neschádza pravidelne. Má na starosti majetkové priznania volených zástupcov, prípadne rieši podnety na konflikt záujmov u poslancov a vedenia mesta. Predsedom komisie je Ján Krupa, podpredsedníčkou Marcela Sedláková a členmi Remo Cicutto a Adriana Drahovská. Do tejto komisie sa členovia z radov verejnosti nevolia.

Komisie sa spravidla schádzajú k programu nadchádzajúcej mestskej rady a mestského zastupiteľstva, keď sa vyjadrujú k jednotlivým bodom rokovaní po svojich odbornostiach. Ich stanoviská nie sú pre vedenie radnice a zastupiteľstvo záväzné, ale len odporúčacie. Prácou v komisii jej členom nevzniká nárok na žiaden honorár a je to čisto len dobrovoľnícka aktivita angažovaných obyvateľov mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila