Zelená strecha plná rastlín. Ktoré tam môžete zasadiť?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 31. januára 2023, 09:08

Vytvoriť si zaujímavé a estetické okolie môžete v interiéri, ale aj v exteriéri vášho domu. Skvelú príležitosť poskytujú napríklad aj strechy. Doplnením rozličnej vegetácie vznikne zelená strecha, ktorá vás opäť raz priblíži k prírode. Viete, aké rastliny môžete na vegetačnej streche zasadiť?

View of the alpine slide and pavement tiles lined with geometric pattern

Výhody zelenej strechy

Zelená strecha vo všeobecnosti podporuje biodiverzitu, zadržiava zrážkovú vodu a zvyšuje životnosť strechy. Navyše každá rastlina tlmí zvuk a zachytáva prach. Vegetačné strechy vedia efektívne zlepšovať mikroklímu prostredia. Pri výbere rastlín je veľmi dôležité prihliadať na fakt, či ide o extenzívnu alebo intenzívnu zelenú strechu. Voľba vegetácie záleží aj od lokálnych podmienok a klímy.

Extenzívna vegetačná strecha

Extenzívny druh strechy je charakteristický nižšou hrúbkou vegetácie. Keďže je zaťaženie v tomto prípade nízke, daný typ sa hodí pre väčšinu striech. Pred voľbou by ste si mali výdrž zaťaženia vašej strechy nechať preveriť odborníkom.

Extenzívna zelená strecha – rastliny

Rastliny na tomto type striech si nevyžadujú príliš veľkú údržbu. Zvoľte sebestačné rastliny, ktoré nie je potrebné zalievať alebo hnojiť. Nezabúdajte však pri výbere aj na nosnosť strechy. Odporúčané sú predovšetkým nenáročné trvalky nízkeho vzrastu, ktoré nemusíte strihať. Vystačia si s menším množstvom substrátu a nebudú zaťažovať strechu.

Obľúbené sú predovšetkým rozchodníky a rôzne trávne zmesi. Výhodou je nekonečné množstvo farebných druhov, ktoré napriek svojmu nízkemu vzrastu vytvoria estetický koberec na vašej streche, s ktorým vytvoríte vlastný zaujímavý ekosystém. GAMAT sa už dlhé roky na extenzívne zelené strechy orientuje, a preto vám vie poskytnúť najlepšie riešenia.

Intenzívna vegetačná strecha

Strechy daného druhu znesú vyšší stupeň zaťaženia, keďže vrstva substrátu je taktiež väčšia. Celý vzniknutý ekosystém má schopnosť zadržiavať oveľa viac vody, s čím nastáva aj väčšie zaťaženia pre strechu. S realizáciou a výsadbou sa obráťte na GAMAT, kde vám ochotne pomôžu.
Intenzívne strechy využijete nie len z ekologického, ale aj praktického hľadiska. Slúžiť môže ako súkromná oddychová zóna pre celú rodinu.

Intenzívna zelená strecha – rastliny

Pri intenzívnom type striech sa môžete tešiť na široké spektrum rastlín a kríkov, prípadne stromov, s ktorými vytvoríte zaujímavé a jedinečné prostredie. S daným riešením prichádza väčšia zodpovednosť za starostlivosť, ktorú nemožno zanedbávať. Základom je polievanie počas letných mesiacov, kedy dokáže slnko vysušiť pôdu. Taktiež je potrebné zamerať sa na hnojenie a zastrihávanie kríkov a stromov. Zelená strecha a rastliny vám vytvoria dokonalú živú dekoráciu, o ktorú sa však treba starať.
Ako základ sa väčšinou pokladá zelený trávnatý koberec. Následne sa podľa preferencií a očakávaného výsledku dopĺňajú napríklad nízko vzrastové ihličnany, skalky, ruže a ďalšie.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard