V piešťanskej knižnici vystavujú najkrajšie slovenské knihy z roku 2021

Mestská knižnica mesta Piešťany uvádza výstavu ocenených kníh a súťažných titulov zo súťaže Najkrajšie knihy Slovenska 2021. Súčasťou výstavy sú ilustrácie Vladimíra Krála, Martiny Matlovičovej, Helgy Pavelkovej a Petra Lička.

(Autor: PIC)

od svojho vzniku sleduje zámer zvyšovať výtvarnú úroveň a kvalitu polygrafického spracovania kníh. Hlavným usporiadateľom je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Práve v spolupráci s ním piešťanská knižnica výstavu realizuje.

Predsedom poroty bol Ľuboslav Paľo. V rámci tohto ročníka súťaže usporiadateľ akceptoval prihlášky 184 kníh. Sedem titulov získalo sedem cien. Slovenská národná knižnica rozdelila svoju cenu medzi dve publikácie.

„Je to potešujúce, číslo sa zvýšilo a dúfame, že bude rásť aj v nasledujúcich ročníkoch. Najviac, až 70 titulov, súťažilo v kategórii kníh pre deti a mládež. Je to pochopiteľné, veď ktoré knihy, ak nie práve tie pre deti, by mali byť najkrajšie a najpútavejšie? Popri známych ilustrátorských menách sa objavujú aj noví autori, často čerství absolventi umeleckých škôl, a sú príjemným oživením ilustrátorskej scény. Je výborné, že vydavatelia dávajú šancu aj neokukaným ilustračným a dizajnovým riešeniam, čo bolo zjavné aj pri segmente krásnej literatúry. Dokonca v oblasti vedeckej a odbornej literatúry sa našli publikácie, ktoré ukázali, že aj pri zachovaní odbornej funkčnosti môžu byť knihy hravé a vizuálne atraktívne,“ uviedol Paľo.

Do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska porota vybrala dvadsať kníh a deväť študentských prác. Okrem detskej literatúry boli v súťaži zapojené a vo výstavnej kolekcii sa nachádzajú aj publikácie z vedeckej a odbornej literatúry, krásnej literatúry či napríklad knihy o výtvarnom umení. Výstavu v piešťanskej knižnici si môžete pozrieť do soboty 4. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav