Vrbové má ďalšiu reprezentatívnu publikáciu – Benovskiana

Vrbové sa môže pochváliť ďalšou reprezentatívnou publikáciou s názvom Benovskiana. Z dielne tandemu miestnych historikov Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku, ktorí majú na konte už zopár zaujímavých knižných titulov o reáliách mestečka pod šikmou vežou i jeho významných osobností, vyšla teda ďalšia kniha. Ide o encyklopedický slovník o najslávnejšom rodákovi Vrbového, svetobežníkovi Móricovi Beňovskom.

V encyklopedickom slovníku je zahrnutá aj držiteľka Beňovského glóbusu Alžbeta Ambrózyová (vľavo), ktorá je potomkom Mórica Beňovského v ženskej línii - po Móricovej dcére Žofii. (Autor: vd)

V slovníku nájdete aj údaje o osobách, miestach, pamiatkach i faktografických údajoch, ktoré majú s Beňovským niečo spoločné, čiže vzťahujú sa k jeho osobe i pôsobeniu. Knihu uvedú na slávnosti, ktorú Mesto Vrbové chystá na štvrtok 2. februára o 16. hodine v Kúrii M. Beňovského. Verejnosti, ktorá má na toto podujatie vstup zdarma, ju predstaví historik Ivan Mrva. Pre zaujímavosť, práve tento odborník na históriu vlani odprezentoval spolu s kolektívom autorov publikáciu o histórii i súčasnosti obce Lúka.

Vráťme sa však k Beňovskému. Kráľ Madagaskaru sa nedožil dlhého veku, zomrel ako 40-ročný potom, čo Francúzi poslali proti nemu trestnú výpravu na Madagaskar. Predchádzalo jej vyzbrojenie Malgašov za účelom vypudenia Francúzov z ostrova. Beňovský sa pustil do realizácie veľkolepých plánov. Uprostred pralesa, ale v blízkosti mora, začal budovať svoje nové hlavné „mesto“ – Mauretániu. Názov odvodil od svojho mena.

Na slávnostnom uvedení nového encyklopedického slovníka vám jeho autori Patrik Kýška a Ľubomír Bosák (vzadu) iste radi venujú svoj podpis.

Francúzi považovali jeho konanie za svojvoľné a vyslali proti nemu trestnú výpravu. Prvá im úspech nepriniesla, a tak v roku 1786 vyrazilo šesťdesiat najlepších vojakov z pluku pechoty dislokovaného v Pondicherry na východnom pobreží Indie. Na severovýchode Madagaskaru zakotvili 23. mája podvečer. Už nasledujúci deň Beňovský padol vo veku štyridsať rokov v boji pri obrane svojej opevnenej osady Mauretánia. Kanón, ktorý chcel použiť na obranu, zlyhal a domorodci sa rozutekali hneď na začiatku boja pri prvých výstreloch z pušiek. Po troch dňoch prišiel na miesto poručík de la Salle s posilami pre trestnú výpravu. Našiel však len zhorenisko a nepochované telo ampansakabého. Dal ho pochovať a nad jeho hrob zasadil dve kokosové palmy.

Toľko sa píše v ešte predchádzajúcej knihe Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku o smrti jedného z najznámejších Slovákov na svete. Jeho príbehu i tragickej smrti môžu konkurovať azda iba osudy slovenského generála Milana Rastislava Štefánika.

Bosák s Kýškom vykonali ďalšie z diel, ktoré vedie nielen k oslave známeho rodáka Vrbového, ale encyklopedický slovník môže byť užitočnou študijnou pomôckou pre každého, kto sa Beňovským bude zaoberať. „Obdivujeme najmä jeho vytrvalosť a húževnatosť. Dokázal sa vysekať z ťažkých a naoko neriešiteľných situácií, a to môže byť aj pre nás motivácia pristupovať k životu aktívne a spolustvárňovať svet okolo nás,“ skonštatovali v minulosti autori.

Vrbovčania sú známi tým, že pri každej podobnej príležitosti pripravia aj kultúrny program z vlastnej produkcie. Tentoraz v rámci prezentácie knihy vystúpia žiaci Cirkevnej základnej umeleckej školy sv. Gorazda a občianske združenie M. Beňovského uvedie premiéru dokumentárneho filmu Cestami Beňovského.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda