Nekŕmte vtáky pečivom, kvasí im v bruchu!

V Piešťanoch v posledných dňoch konečne trochu nasnežilo. Pre mnohých je to znak, že nastal správny čas prisypať vtákom nejaké krmivo. Pozor však na dlhoročný zlozvyk – kŕmenie pečivom. Vtáky ho síce žerú, no nerobí im dobre.

(Autor: Zdenko Michalov)

Kedy vtáky dokrmovať a čím, informuje Štátna ochrana prírody. Pri prikrmovaní treba vnímať aktuálny stav počasia. Keď teploty klesnú pod nulu alebo nasneží, je správny čas. Ak je odmäk alebo sa oteplí, môžeme intenzitu kŕmenia znížiť. Veľmi dôležité je podľa organizácie spomenúť, kedy s prikrmovaním prestať. Ako väčšina druhov zvierat aj spevavce, ktoré u nás zimujú, si vraj veľmi rýchlo zvyknú na jednoduchý spôsob získavania potravy z kŕmidiel a môžu trochu „zlenivieť”. Potom môžu slnečnicou kŕmiť svoje mláďatá, ktoré pre nedostatočný prísun bielkovín zahynú.

Nezabudnite, že vtáctvu nesmiete dávať pečivo, aj keď ho s chuťou žerú. Spôsobíte im tým nemalé problémy, pečivo v žalúdku vtáctva totiž kvasí. Rovnako sa vyvarujte solených, korenených, pražených a údených potravín. Labute, čajky ani holuby nenahrádzajú odpadkový kôš.

Čo im teda môžete dávať? Najlepšou a najdostupnejšou komoditou je slnečnica. Je jedno, či je čierna či „žíhaná“, môže byť kombinovaná aj s inými semenami, ako je repka, konopné semeno, ľanové semeno, proso, pšenica alebo mak. Sýkorky a ďatle tiež obľubujú orechy a loj, najlepšie hovädzí. Drozdy a chochláče zasa uvítajú jabĺčka. A ak chcete, aby sa na kŕmidle objavili väčšie druhy vtákov, môžete im ponúknuť kukuricu, tá je lákadlom pre straky i sojky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav