Politický populizmus ako rozbíjač športu v Piešťanoch

Prečo v Piešťanoch nemáme už takmer rok funkčný krytý zimný štadión? Prečo mládežnícki hokejoví havrani musia trénovať na improvizovanom klzisku na lúke za Piešťanmi či na štadiónoch v susedných mestách? To sú otázky, ktoré si určite dnes kladú mnohí priaznivci športu, ale, samozrejme, i nezainteresovaní, ktorým leží na srdci zmysluplné trávenie voľného času piešťanských detí. Rozoberme si detailnejšie, aké okolnosti k tejto situácii viedli.

Z klziska za Piešťanmi majú deti obrovskú radosť, no pre tých, ktorí sú za tento stav zodpovední, je to len hanba. (Autor: pror/FB Marian Seitler/HK Havrani/hockeyslovakia.sk)

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme zverejnili článok o vzniku ľadového športoviska pod holým nebom pri výpadovke na Drahovce za Piešťanmi. Do tohto čisto informačného článku sme doplnili informácie o predpokladanom vývoji počasia pre región na základe prognózy klimatológa Pavla Faška, ako aj informáciu, že ak počasie nebude priať športovaniu pod holým nebom, je možné korčuľovať na krytých zimných štadiónoch v Trnave či Novom Meste nad Váhom, keďže kryté klzisko v Piešťanoch nemáme.

Po zverejnení článku na našom webe a následne na našom účte na Facebooku príspevok schytal negatívne komentáre v duchu, že nie je ladený oslavne k realizovaniu klziska na lúke za Piešťanmi a článkom dehonestujeme snahu hokejových funkcionárov. Pravdu povediac, v článku nič dehonestujúce uvedené nebolo, ale napriek tomu o klzisku za Piešťanmi nie je ani čo oslavné písať, veď ako dopadol hokejový šport v Piešťanoch, je do neba volajúca hanba.

V kúpeľnom meste sme mali totiž len nedávno možnosť vidieť v rámci prípravných zápasov mužských reprezentácií hokejistov svetovej extratriedy. Mali sme možnosť zhliadnuť mládežnícke a juniorské turnaje svetovej úrovne. Piešťanský zimný štadión bol na mape svetového hokeja. A dnes z tejto slávy ostalo funkčné už len klzisko na lúke za mestom.

V Piešťanoch sa na turnajoch či prípravných kempoch stretávala svetová hokejová elita.

Bez haly s klziskom na lúke

Hodné oslavy by azda bolo, ak by sa v minulosti zrealizoval plán rekonštrukcie chladenia zimného štadióna a zároveň s tým výstavba tréningovej haly podľa zámerov z roku 2014. A vôbec to nebol zámer nereálny. Radnica naň mala od štátu na účte reálnych milión eur, prísľub z kancelárie vtedajšieho premiéra bol na ďalších pol milióna eur. Zo strany mesta bolo potrebné už nachystaný projekt len dofinancovať odhadovanou sumou podľa projektu zhruba 250-tisíc eur.

Výstavba však bola regionálnymi politikmi zmarená a milión na účte mesta musela radnica štátu vrátiť. Na zmarení tohto projektu nesie najväčší podiel vtedajšie vedenie radnice – primátor Miloš Tamajka i jeho zástupca Michal Hynek. Samozrejme, za aktívnej podpory politického zoskupenia Tomáša Hudcoviča, ktorý v rokoch 2014 až 2018 so svojimi jedenástimi poslancami ovládol mestské zastupiteľstvo a uvoľnenie potrebných financií aktívne blokoval. Nepokračovanie v projekte vtedy zastupiteľstvo zdôvodnilo, že suma, ktorú mesto musí doplatiť, je príliš veľká.

To sa zhruba po roku ukázalo ako veľmi hlúpy argument, keďže túto sumu následne mesto utratilo za výmenu jediného chladiaceho kompresora z dvoch a čiastočnú opravu opotrebovaného chladenia ľadovej plochy.

Malí hokejoví havrani už takmer rok nemajú svoj domovský krytý zimný štadión.

Dva kluby, jeden štadión

No a kdesi v období, keď sa maril projekt tréningovej haly, sa zažal i plamienok konfliktov medzi mládežníckym hokejom a nájomcom zimného štadióna. Mládežníci sa od materského klubu a zároveň zmluvného nájomcu štadióna odčlenili, a tak na jednom mestskom zimnom štadióne sa zrazu ocitli dva hokejové kluby, ale zároveň aj dva samostatné právne subjekty. Jeden pôvodný, ŠHK 37 Piešťany, a druhý nový s názvom HK Havrani.

V krátkosti môžem len teoretizovať, čo by bolo, ak by pri vzniku dvoch klubov bolo k dispozícii i druhé klzisko. Možno by vývoj situácie dospel k záveru, že každý by bol v nejakom druhu zmluvného vzťahu s mestom a mal k dispozícii svoje vlastné športovisko. Namiesto toho však vznikla nevyhnutná oblasť prichádzajúceho sporu o priestor dvoch klubov na jedinom klzisku. ŠHK 37 Piešťany mal platnú nájomnú zmluvu na prenájom štadióna s radnicou a klubu HK Havrani nezostávalo nič iné, len sa uchádzať o prenájom času na ľade u ŠHK 37.

A kto čo i len trochu pozná hodnotu prenájmu klziska v normálnom kalendárnom dni, je mu jasné, že najlukratívnejšie doby nájmu ľadovej plochy sú v ranných, podvečerných a večerných hodinách. V bežnej pracovnej dobe či v čase školského vyučovania hodnota komerčného nájmu klziska prudko klesá.

Práve v tejto oblasti vznikol jeden zo základných kameňov nastávajúcich nezhôd, často riešený i na mestskom zastupiteľstve. Radnica podmieňovala svoju dotáciu pre ŠHK 37 Piešťany na prevádzku štadióna bezplatným poskytnutím ľadu pre HK Havrani, avšak ŠHK 37 ako jeden zo zdrojov príjmu mal záujem lukratívne hodiny prenajímať hlavne pre komerčné využitie ľadovej plochy, a tak bezplatné hodiny ponúkal pre HK Havrani aj v čase, keď deti boli v škole.

Za všetkým hľadaj politiku

Samozrejme, problémov, ktoré vytvárali priestor pre vzájomné konflikty dvoch kohútov na jednom smetisku (klzisku), bolo postupom času viac a rôznorodých. Postupne sa hromadili do konfliktu, ktorý prerástol z pragmatickej roviny do sporov i osobných. Vzájomné animozity zúčastnených dospeli do fázy, keď sa už nedokázali dohodnúť absolútne na ničom.

Aby sme však nezabudli na podstatný prvok tohto rokmi stupňovaného sporu dvoch piešťanských hokejových klubov, je potrebné spomenúť i politický rozmer.

Vo vzťahu k štadiónu či športovcom vždy išlo aj o politiku a popularitu u voličov. Kým vedenie radnice v problematike vajatalo a hlavne chcelo, aby na všetkých stranách dobre vyzeralo, časť zastupiteľstva problematiku uchopila úplne inak ako vedenie radnice.

V roku 2014 zastupiteľstvo ovládlo regionálne populistické zoskupenie Spoločne pre Piešťany vedené Tomášom Hudcovičom. A Hudcovič ako prevádzkovateľ miestneho „spravodajského“ webu slúžiaceho primárne jeho politickým ambíciám vedel presne, ako s emóciami verejnosti narábať. Najvirálnejšou emóciou šíriacou sa na internete a konkrétne sociálnych sieťach je totiž vždy emócia negatívna.

Ak teda konštatujem, že vznikom dvoch právnych subjektov na jedinom mestskom klzisku vznikol principiálny plamienok sporov medzi obomi subjektmi, zároveň je potrebné konštatovať, že vedenie radnice sa malo primárne snažiť ho tlmiť. Mesto totiž ako vlastník štadióna malo v rukách najsilnejší nástroj zjednania poriadku medzi klubmi. Nejasnými a alibistickými postojmi sa to radnici však nedarilo.

Hudcovič to však poňal úplne z opačného konca. A niežeby len prihadzoval polienka pod kotol rozporov dvoch klubov, ale on svojimi vystúpeniami na zastupiteľstve a facebookovým hejtom doslova do ohňa sporov prilieval vedrá výbušného elixíru.

Na výstavbe tréningovej haly mestskí poslanci v roku 2015 ušetrili, no presne tú istú sumu po roku minuli na opravu jedného kompresora a chladiacich rozvodov klziska.

Milión oprava, státisíce prevádzka

Dnes je už epizóda okolo modernizácie či rozšírenia zimného štadióna nenávratne preč. A z tohto pohľadu je aj pre súčasný stav úplne jedno, či pre mesto štvrťmiliónový doplatok za kompletnú rekonštrukciu chladenia štadióna a výstavbu úplne novej tréningovej haly bolo príliš veľa alebo bolo veľa štvrť milióna za čiastočnú opravu starého chladenia, ktoré radnica zo svojho rozpočtu zaplatila, v súčasnosti je potrebné chladenie kompletne vymeniť, ak chcú štadión sfunkčniť.

Dnes už je v podstate jedno, že Hudcovičova kompánia útočila na výšku dotácie energií štadióna, ktorou bezplatný ľad pre HK Havrani nájomca štadióna, ŠHK 37 Piešťany, podmieňoval, pretože ŠHK 37 od leta už nie je jeho nájomcom. Dnes už je v podstate jedno, že vyvolávaním negatívnych emócií na stupňovanie nevraživosti dvoch hokejových klubov nič osožné neprinieslo. Piešťany nemajú funkčný štadión a havrani trénujú v prenajatých priestoroch v okolitých mestách, prípadne na improvizovanom klzisku na lúke za Piešťanmi.

Mesto vypovedaním nájomnej zmluvy ušetrilo ročne stotisíceurovú dotáciu na energie pre ŠHK 37 Piešťany, ale vlani už minulo 200-tisíc iba za opravu strechy. Mesto má v rozpočte na rok 2023 rekonštrukciu za milión eur s účasťou štátu naplánovanú, ale na prevádzkové náklady štadióna nemá naplánované ani jediné euro.

Peniaze nielen pre hokejové deti

Pre HK Havrani je však situácia likvidačná. Minulý rok v podstate od marca sú bez domáceho ľadu, počas tejto zimnej sezóny sa na ľad na mestskom štadióne celkom určite tiež nedostanú a v sezóne 2023/2024, ak sa nič zásadné nezmení, piešťanský štadión s najväčšou pravdepodobnosťou pre HK Havrani s domácou ľadovou plochou stále nebude sprístupnený.

Lebo okrem rekonštrukcie štadióna za milión eur by muselo mesto nájsť v rozpočte, a to už na tento rok, aj ďalšie státisíce eur na energie, ako i na chod nejakej zatiaľ ešte stále nejestvujúcej mestskej organizácie, ktorá by mohla štadión prevádzkovať, ak teda nemá ísť opäť niekomu do prenájmu, kto by to tentoraz robil bez pomoci mestských dotácií a s ľadom zadarmo pre HK Havrani.

Tomáš Hudcovič je po štyroch rokoch, čo si dal pauzu od regionálnej politiky, späť v zastupiteľstve, a tak môže poradiť svojim staronovým, ale i úplne novým poslaneckým kolegom, aký mal zámer nanovo postaviť niečo, čo pomáhal rozbiť. Len netreba zabudnúť na skutočnosť, že keď sa bude rozhodovať o dotáciách, za dverami zastupiteľstva budú stáť so žiadosťou o mestskú finančnú pomoc i mládežnícki futbalisti, mládežnícki plavci, mladí atléti či malé basketbalistky, ale aj iné športové, kultúrne či voľnočasové organizácie, ktoré poskytujú športovú či krúžkovú realizáciu piešťanským deťom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava