Turnaj mladých robotikov v CVČ Ahoj

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany
  • 24. januára 2023, 09:15

Koniec roka býva príležitosťou na chválenie sa, čo sme dosiahli, kto je najlepší, prípadne odmenenie tých, ktorí sa najviac o úspech pričinili. Teda aspoň u nás dospelých. Deti tiež chcú vidieť, kto je najlepší, a tak sme im v Robotickom krúžku Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch usporiadali turnaj formou robotickej súťaže.

Prvá skončila Tereza Halienková, diplomy dostali aj Tadeáš Zurek, Adam Šiška, Martin Burda a Dávid Dragula. Vpravo je riaditeľ CVČ Ahoj Miroslav Petráš. (Autor: Jozef Dragula)

Úlohou bolo naprogramovať Cyber robota tak, aby zo štartu prešiel okolo dvoch prekážok bez kolízie a vrátil sa na miesto štartu, všetko autonómne, len vďaka programu súťažiaceho. Tohto robota majú mnohé deti doma, programuje sa ľahko, ale dostať ho programom zo štartu do cieľa nie je až také jednoduché. Vyžaduje to trpezlivosť, dobrú pamäť a predstavivosť. Deti mali možnosť trénovať prácu s týmito robotmi od začiatku práce v robotickom krúžku, preto vedeli, čo ich čaká. Celkovo mali päť pokusov a hodnotilo sa, ako ďaleko zašiel robot bez kolízie. Body z jednotlivých jázd boli spočítané a určili poradie. Poradie, nie víťaza, lebo víťazmi boli všetci.

Všetci súťažiaci ukázali, že programovať vedia a pri dostatku pokusov robota dostanú do cieľa. Prvá skončila Tereza Halienková, ale ceny a diplomy dostali aj Tadeáš Zurek, Adam Šiška, Martin Burda a Dávid Dragula. Ceny zabezpečil a odovzdal riaditeľ CVČ Ahoj Miroslav Petráš. Tento turnaj bol zároveň prípravou na ďalšie súťaže. Prvou bude celosvetová súťaž First Lego League, družstvo CVČ Ahoj ide na regionálny turnaj tejto súťaže 27. januára do Bratislavy. Ďalšou bude robotická súťaž Pescanrobot na SPŠE v Piešťanoch.

Jozef Dragula

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín