Špecializované krádeže vo firmách sa množia. Možností ochrany je niekoľko

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 24. januára 2023, 12:01

Rôzne krádeže menšieho aj väčšieho rozsahu sú vo firmách pomerne bežným javom. Kradne sa všetko, čo sa dovolí zlodejom ukradnúť. Od materiálu potrebného k výrobe, hotových produktov a výpočtovej techniky až po cenné informácie a údaje. Ako sa proti tomu brániť? V článku sa dozviete niekoľko užitočných tipov.

Dochádzkový systém pre zamestnancov

Základom každého úspešného podnikania je mať prehľad o zamestnancoch. Začať pritom treba už ich príchodom na pracovisko. V opačnom prípade klesá efektivita práce a stúpajú náklady. V dnešnej dobe sa tak moderné informačné technológie na pracovisku stávajú nevyhnutnosťou. Medzi tie najdôležitejšie patria jednoznačne elektronické dochádzkové systémy, ktoré veľmi spoľahlivo fungujú najmä na princípe biometrie.

Aké výhody tento informačný systém prináša? V prvom rade ním získate absolútnu spoľahlivosť ohľadom príchodu a odchodu zamestnancov. V spojení s biometriou (odtlačok prsta, fotka tváre…) tak už nehrozí zapisovanie za kolegu do knihy dochádzok. Dokonca ponúka možnosť GPS pozície zamestnanca a polohy firemného vozidla. GPS tak predstavuje dôležitý prvok v súvislosti s ochranou firemného majetku proti krádeži.

V spojení s kamerovým systémom ním získate dokonalý prehľad o tom, kto sa na pracovisku pohybuje, alebo sa chce dostať do budovy. Rovnako veľkou výhodou je, že dochádzkový systém môžete využívať aj z pohodlia domova, a to prostredníctvom mobilu, tabletu alebo PC.

Pamätajte, že ak sa aj na vašom pracovisku stane krádež, dochádzkový systém vám môže dobre poslúžiť aj v súvislosti s kontrolou, kto sa v inkriminovanom čase na pracovisku nachádzal.

Vedeli ste, že…

…dochádzkovým systémom pre zamestnancov dokážete ušetriť v priemere až 10% mzdových nákladov ročne? A zníženie rizika krádeží na pracovisku je príjemným bonusom k tomu.

Zabezpečenie vstupu

Znížiť riziko krádeže vo firme vám pomôžu i turnikety na zabezpečenie vstupu. Ide o mechanické bránky, ktoré obsahujú motorizovaný mechanizmus na riadenie prístupu. Tieto zariadenia môžu byť spárované so zariadením na snímanie odtlačku prstu, snímačom tváre alebo RFID.

Moderné technologické riešenia na zabezpečenie vstupu vám tiež umožnia stanoviť jednotlivým osobám určité zóny, v ktorých sa na pracovisku môžu pohybovať. Prostredníctvom kódu, čipu, karty alebo najlepšie odtlačku prsta, si následne oprávnené osoby môžu otvárať zámky do jednotlivých miestností. Podobne ako je tomu v prípade dochádzky, spolu s kamerovým systémom tým získate i dokonalý prehľad o všetkých pohyboch na pracovisku.

To však ešte nie je všetko. Tieto turnikety často disponujú aj rôznymi užitočnými funkcionalitami, ktoré rozhodne pri zvyšovaní úrovne zabezpečenia oceníte. Napríklad dokážu odhaliť u návštevníkov kovy. Dokonca dokážu slúžiť aj ako mincomat pre platbu žetónmi či peniazmi.

Kybernetická bezpečnosť

V súčasnosti sa špecializované krádeže vo firmách zameriavajú hlavne na údaje a informácie, ktoré  sú obsiahnuté v informačnom systéme firmy.

Medzi najčastejšie formy útokov pre firmy patria nasledovné:

  • Krádež identity a peňazí
  • Sofistikované phishingové útoky (prostredníctvom podvodných e-mailov)
  • Útoky na dodávateľský reťazec (vzniká škoda aj vám)
  • Ransomwérové útoky

Veľmi nebezpečný a nepríjemný je hlavne Ransomwérový útok. Ide o typ malvéru, ktorý dokáže uzamknúť všetky PC zariadenia a zašifrovať ich obsah s cieľom znemožniť ich používanie.

Odblokovanie zariadení a obnovenie prístupu k dátam vám zlodej ponúkne za výkupné, najčastejšie vo forme kryptomeny. Samozrejme, žiadne záruky tu nie sú. V tomto smere je najlepším riešením prevencia a školenie odborníkmi na kybernetické útoky. Vyjde vás to omnoho lacnejšie.

Záver

Špecializované krádeže na pracoviskách sú čoraz bežnejšie. Najlepšou ochranou proti nim sú moderné informačné technológie, z ktorých najdôležitejšie sú elektronický dochádzkový systém a zabezpečenie prístupu. A to či už do budovy alebo aj do jednotlivých miestností na pracovisku. V oboch prípadoch je dôležitý i kamerový systém. Nezabudnite sa chrániť aj pred kybernetickými útokmi.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava