Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 24. januára 2023, 16:54

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, podpora umenia či kultúry vôbec je stále aktuálna téma. Nielen aktuálna, ale takmer bezvýchodisková. Kultúra sama nemôže uhradiť výdavky potrebné na jej realizáciu, nech ide o akúkoľvek oblasť. Koncerty, výstavy, javiskové formy, kluby, tobôž festivaly, dlhodobé projekty sú náročné na financie, pričom s rastúcou kvalitou rastú, žiaľ, aj náklady.


Jano Babič (Autor: red)

Začiatkom tisícročia zaznelo od zodpovedných činiteľov samosprávy dokonca aj to, že „trh to vyrieši“. Tridsať rokov slobodnej spoločnosti, vedenej slobodne zvolenými zástupcami, hľadá – dúfam – riešenie financovania kultúry. Zasiahli aj „vyššie sily“ predtým nepoznané – pandémia covidu, energetická kríza. To však nie sú hlavné problémy ústupu zo slávy, ktorý kultúra a kumšt bezpochyby zaznamenáva.

Kúpna sila segmentu obyvateľstva vyznávajúceho hodnoty nie je taká silná, aby dokázala vo vstupnom vyzbierať na želané programy, obľúbené mená, reprezentatívne osobnosti. Dotácie ani zďaleka nestíhajú pokryť záujem usporiadateľov. Často nie je rozhodujúca kvalita projektu, ale skôr politicky preferovaný žáner či priazeň alebo nepriazeň odbornej komisie. Rozpočty na kultúru a pridelené prostriedky na kultúrne granty klesli oproti uplynulému roku v mnohých mestách až o tretinu. Zákon o sponzoringu stále nemáme.

Kam sa obrátiť, ak chcete udržať úroveň ponuky kultúrnych podujatí a kultúrneho života obyvateľstva? V úzkostnej nostalgii spomínam napríklad na „Piešťanské hudobné leto“, na živé kone v natrieskanom amfiteátri, na koncerty svetových interpretov v koncertnej sále liečebného domu Slovan, dirigentov veľkých mien alebo „len“ ojedinelý skvost v podobe promenádnych koncertov v pavilóne v parku. Hop, veď to bolo ešte za totality – žeby sme boli vtedy po kultúre hladnejší?

Podoby džezu si za dvanásť rokov svojej existencie vyslúžili rešpekt a záujem džezových poslucháčov, džezových hudobníkov a skladateľov, džezových festivalov a ankiet. Jednou z najdôležitejších a najvplyvnejších sú „RadioHlavy“ alebo RadioHeads Award. Aj tento rok sme pozvaní k prezentácii a k hodnoteniu tejto dôležitej ankety. Bol som, podobne ako vlani, pozvaný do odbornej poroty džezovej sekcie albumov vydaných v minulom roku. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tejto ankety a v budúcich reláciách vás budeme „z prvej ruky“ informovať o nominovaných albumoch a ich pôvodcoch.

Na stretnutie pri vysielaní relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava