Fínska sauna alebo infrasauna? Pomôžeme vám s výberom

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 24. januára 2023, 09:09

O tom, že saunovanie prospieva zdraviu, vedeli ľudia už v čase niekoľko tisícročí pred naším letopočtom. Ak ste sa aj vy rozhodli užívať si tieto priaznivé účinky, pri rozhodovaní fínska sauna alebo infrasauna vám pomôže nasledovný krátky prehľad.

Fínska sauna alebo infrasauna — aké sú medzi nimi rozdiely?

Základné rozdiely medzi fínskou saunou a infrasaunou sú v spôsobe ohrievania tela. Vo fínskej saune je potrebné najskôr pomocou kachlí dosiahnuť požadovanú teplotu vzduchu, ktorá sa pohybuje od 60 do 100 °C. Kachle pritom môžu byť elektrické alebo na drevo.

Ohriaty vzduch potom odovzdáva teplo ľudskému telu. Počas saunovania je možné upravovať vlhkosť vzduchu podľa potreby polievaním saunových kameňov vodou, čím sa uvoľňuje para. Dôležitým rozdielom je tiež doba nahrievania pred použitím, ktorú má fínska sauna od 20 do 45 minút.

V infrasaune produkujú infražiariče infračervené žiarenie, ktoré ohrieva organizmus viac do hĺbky. Teplo sa nešíri vzduchom — infražiariče ohrievajú priamo telo. V kabíne nie je potrebné dosiahnuť takú vysokú teplotu ako vo fínskej saune, je to len 30 – 60°C. Infrasauna preto vyžaduje kratší čas na prípravu, na používanie je pripravená už do 10 minút.

Účinky fínskej sauny

Saunovanie prospieva psychike, pomáha relaxovať a vypnúť od každodenných starostí, pričom sa uvoľňujú hormóny šťastia. Fínska sauna má priaznivé účinky aj na zdravie. Pri vysokej teplote vzduchu dochádza k intenzívnemu poteniu, pričom sa teplota tela zvýši približne na 38 °C. Zvýšená teplota spôsobí uvoľňovanie hormónov, ktoré spustia viaceré ozdravné procesy. Saunovanie pritom trvá kratšiu dobu. Odporúčaný čas je približne 10 minút, potom je vhodné sa rýchlo ochladiť. Proces môžete opakovať 2 – 3 krát. Pre vysokú teplotu však nie je fínska sauna vhodná pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami či astmou, vyhýbať by sa jej mali aj ženy počas tehotenstva.

Lepšie prekrvenie aj imunita

Vplyvom vysokej teploty sa uvoľňuje pot, ktorý vyplavuje z pokožky aj podkožných vrstiev nahromadené toxíny. Dôkladné prehriatie organizmu spolu so zvýšeným prekrvením prispieva k zlepšeniu pohyblivosti svalov a kĺbov, pomáha tiež pri artritíde. Zlepšuje sa aj prekrvenie mozgu a pokožky.

Počas pobytu v saune sa rozširujú cievy, po ochladení sa opäť zúžia. Pravidelné saunovanie tak podporuje ich pružnosť. Fínska sauna vplýva priaznivo aj na imunitu. Pobyt vo vysokej tepote s následným ochladením je výborným spôsobom otužovania a prevenciou pred ochoreniami dýchacích ciest.

Aké účinky má infrasauna

V infrasaune produkujú infražiariče infralúče, ktoré prenikajú do ľudského tela a ohrievajú ho. Dochádza tak k intenzívnemu poteniu aj pri nižšej teplote vzduchu. Tento spôsob saunovania bude vyhovovať aj ľuďom so zdravotnými problémami, ktoré im bránia používať fínsku saunu. Pobyt v saune bez prerušenia si pritom môžete užívať približne 20 – 45 minút niekoľkokrát týždenne. Počas dňa je vhodné absolvovať saunovanie len jedenkrát. Infrasauna sa však neodporúča ženám v prvom trimestri a osobám s infekčným ochorením.

Odbúrava stres, posilňuje imunitu a ocenia ju aj športovci

Infrasauna podporuje potenie, pričom dochádza nielen k uvoľneniu vody, ale aj tuku a zrýchľuje metabolizmus. Prispieva k hĺbkovej detoxikácii organizmu, zlepšeniu kvality pokožky a pomáha pri celulitíde. Ocenia ju aj športovci. Pred plánovaným tréningom pomôže dôkladne nahriať svaly a kĺby, čím dosiahnete ich vyššiu pružnosť. Pobyt v infrasaune prospieva aj počas regenerácie po náročnom fyzickom výkone. Využívať ju môžu tiež osoby s problémami pohybového aparátu. Neoceniteľný je jej prínos na psychiku — saunovanie odbúrava stres a znižuje pocit únavy.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav