Žiaci na „schererke“ merajú v okolí školy kvalitu ovzdušia

Jednou zo šiestich škôl Trnavského kraja, kde začali žiaci merať kvalitu ovzdušia pred aj za budovou školy, je základná škola na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch. Žiaci 6. A triedy zo ZŠ F. E. Scherera tak po prvýkrát v piatok 13. januára za účasti pracovníkov ministerstva životného prostredia započali svoj prieskum a výsledky zapisovali do tabuľky.

Pracovníčky z ministerstva a samosprávneho kraja nainštalovali meracie prístroje a naučili žiakov, ako vyhodnocovať jednotlivé hodnoty. (Autor: archív Viery Mikeskovej )

„Chceme verejnosti oznámiť, že sme sa zapojili do celoslovenského projektu s názvom Vieme, čo dýchame?, ktorý organizuje Ministerstvo životného prostredia SR,“ uviedla Viera Mikesková zo ZŠ F. E. Scherera.

Realizátori projektu vybrali 42 škôl z celého Slovenska. V Trnavskom kraji je v ňom zapojených šesť a medzi nimi je i spomínaná piešťanská škola. „V piatok 13. januára prišli pracovníci ministerstva životného prostredia a našim školákom prezentovali, o čo ide. V stručnosti: od 13. januára do 3. februára budeme pred a za školou merať kvalitu vzduchu na prístrojoch, ktoré nám nainštalujú. My ich budeme sledovať a zapisovať stav ovzdušia a tiež zapisovať, aké bolo v ten deň počasie, aký vietor prevládal,“ doplnila Mikesková.

Šiestaci namerané hodnoty ovzdušia zapisujú do tabuliek.

Na realizáciu projektu vybrali žiakov 6. A triedy, ktorí si vytvorili štyri skupiny. Výsledky pôjdu na spracovanie do laboratórií. „Myslím si, že spracovateľskou krajinou je Holandsko a potom nám prídu výsledky, akú máme kvalitu vzduchu pri škole. Žiaci budú môcť informovať i ostatných spolužiakov či obyvateľov, ako to s naším vzduchom, čo dýchame na sídlisku a v okolí školy, je. Nakoľko naša škola sa nachádza v blízkosti železničnej trate, iba tristo metrov od rušnej cesty prvej triedy Bratislavská, je kúsok od obchodných centier PT Univerzál a Kaufland, a tiež päťsto metrov od nákupného centra a obchodu Lidl, sami sme zvedaví, ako to celé dopadne,“ dodala Mikesková.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín